Agustí Torelló Mata - Brut Cava Reserva

2017, Catalonië, Cava DO

De Cava wordt pas na bestelling gedegorgeerd en zijn van één jaargang inclusief datum van degorgement op de achterzijde. De stijl is mooi droog. Eén van de droogste Brut cava die er is (met slechts 4 gram suiker per liter waarbij 12 gram het maximum is voor Brut). Lichtgele kleur met een hint van groen, de fijne bubbel valt direct op. De geur is zuiver met wat rinse appels en een klein beetje citrus. Daarna komen de rijpere tonen afkomstig van de minimaal 24 maanden die de wijn op zijn gist rust. Ideaal aperitief maar is ook goed inzetbaar bij lichte visgerechten en witvlees. Probeer de Cava ook een bij een zachte geitenkaas.Land:
Spanje
Jaartal:
2017
Regio:
Catalonië
Appelatie / Herkomst:
Cava DO
Druivenras:
Macabeo, Xarello & Parelladat
Serveertemperatuur:
10-12°C
Biologisch:
  • Biologisch
15,95

14,83 per 6

+

Omschrijving

Het wijnhuis

Agustí Torelló Mata startte in 1950 het gelijknamige Cava-huis, gelegen in Sant Sadurní d'Anoia, de Cava-hoofstad van de Penedès. Torelló Mata staat in de beste wijnkringen bekend om zijn kwaliteitscava's uitsluitend gemaakt van de lokale druivenrassen. En dat begint een uitstervend ras te worden. In de wereld van de Cava is een beweging te zien naar meer populair en hoger producerende druivenrassen zoals de Chardonnay en de Pinot Noir. Inderdaad de gebruikte druiven in de Champagne. Torelló Mata heeft zich altijd tegen deze beweging afgezet en bewaakt zo het unieke karakter van kwaliteitscava. Dat betekent dat er extra hard in de wijngaarden gewerkt moet worden om gezonde en rijpe druiven te oogsten. De topcava van het huis is de Kripta. Verpakt in een handgemaakte fles in amphora-model. Deze Kripta is niet alleen als enige Cava door Bettane en Desseauve gekozen in hun boek 'de beste 100 wijnen van de wereld' maar ook op de presentatie van dit boek geschonken. Agustí Torelló Mata is tot op de dag van vandaag in familiehanden en wordt geleid door de vier kinderen van de oprichter. Zo blijft de traditie in ere…

De herkomst

De Penedès ligt ten westen van Barcalona. De Penedès strekt zich uit vanaf de kust tot ongeveer 30 km landinwaarts. Het gebeid is zeer divers in microklimaten. Aan de kust liggen de laagste wijngaarden, dit zijn de heetste wijngaarden, meest geschikt voor de Macabeu. Gaan we meer het binnenland in dan gaan we naar meer kalksteen gedomineerde wijngaarden die gesitueerd zijn op 200 tot 400 meter hoogte. Geschikt voor de meer expressieve xarel-lo. De hoogst gelegen gebieden zijn aangeplant met Parellada wat als beste Cava ingredient wordt beschouwd, mits overproductie wordt voorkomen. Chardonnay omvat 5% van alle aanpantingen, terwijl voor de steeds polpulairdere roze Cava ook pinot Noir is toegestaan. Leuk om te weten is dat de uitvinding van de gyropallet in het Cava-gebeid is gedaan. Een Gyropallet is een resuachtige krat die de arbeidsintentsieve handmatige remuage (het draaien van de flessen) computergestuurd verricht. Dit wordt tegenwoordig overal ter wereld gebruikt.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling