Anne de Joyeuse - La Butinière - Limoux

2018, Languedoc-Rousillon

De druivensoorten zijn qua herkomst afkomstig uit zowel het westen (merlot, cabernet sauvignon en malbec) als het oosten (syrah). Door de ligging van Limoux (met weersinvloeden van zowel de Atlantische als de Middellandse Zee), kun je spreken van het beste van twee werelden. De druiven werden handgeplukt en de soorten werden apart van elkaar gevinifieerd. Daarna geblend. De wijn kreeg 10 maanden houtrijping in Franse eikenhouten vaten. Een superwijn die een veel hogere prijsklasse doet vermoeden!

Land:
Frankrijk
Jaartal:
2018
Regio:
Languedoc-Rousillon
Druivenras:
merlot, cabernet sauvignon, syrah en malbec
Serveertemperatuur:
14-16ŒŒ°C
16,00

14,88 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

La Butinière is één van de wijnen van het wijnbedrijf Anne de Joyeuse. Dat is een samenwerkingsverband van ongeveer 370 wijnboeren, die samen 2700 hectaren grond hebben met wijngaarden. La Butinière is een lijn die gevoerd wordt met mooie wijnen die gastronomisch inzetbaar zijn.

Het bedrijf werkt volgens de methode Protect Planet. Die methode beoogt de terugkeer van de bij in de wijngaard (vandaar de naam van deze wijn). Uiteindelijk gaat het natuurlijk om het herstellen van het ecosysteem in de wijngaarden waardoor de kwaliteit van de wijnen hoog is.

Informatie gebied:

Het wijngebied Limoux ligt in het zuiden van Frankrijk in de Languedoc. De plaats Limoux ligt zo’n 25 kilometer ten zuiden van de bekende vestingsstad Carcassonne. De toppen van de Pyreneeën zijn zuidwaarts goed zichtbaar. Dit wijngebied kenmerkt zich door verschillende invloeden. Vanwege de centrale ligging tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee en door de verkoeling van de Pyreneeën biedt het de wijnboeren veel mogelijkheden. Ook de ondergrond kent veel verscheidenheid: van klei/kalksteen (zorgt voor elegantie) tot klei met alluviale afzetting (zorgt voor fruitigheid). De aanwezigheid van bergen zorgt voor (vooral nachtelijke) afkoeling die aromavorming en frisheid in de wijn bevordert.

Binnen de grote aantallen Languedoc-wijnen heeft Limoux niet voor niets een eigen herkomstbenaming gekregen. Ze onderscheiden zich door een hoge kwaliteit en eigenheid.

Wijnbeschrijving:

La Butinière rouge is gemaakt van druivenrassen waarvan je kunt zeggen: East meets West. In dit geval wil dat zeggen dat er zowel druivenrassen van het westelijke deel van Frankrijk worden gebruikt (merlot, cabernet sauvignon en malbec) als een ras uit het oosten van het land (syrah). Vreemd is dat niet als je nagaat waar Limoux ligt (bij Carcassonne in de Languedoc). Weerkundig zijn daar zowel Atlantische invloeden (relatief koel) als Mediterrane invloeden (relatief warm).

De druivenpluk gebeurt geheel handmatig. De vier druivensoorten worden apart van elkaar tot wijn gemaakt. Het vinificatieproces vindt temperatuur-gecontroleerd plaats. De vinifacatie van de syrah en malbec op lage temperatuur; de cabernet en merlot krijgen een lange vergisting van 30 dagen.

Daarna worden de vier wijnen geblend tot de wijn die uiteindelijk in de fles komt. Maar voordat de botteling plaatsvindt krijgt de wijn eerst nog houtopvoeding mee van 10 maanden in Frans eikenhouten vaten.

La Butinière kan voor gebruik het beste in een karaf worden overgegoten.

Hij heeft een paarsrode kleur en aroma’s van frambozen en viooltjes. In de mond proef je vooral zwarte kersen. Wat meer op de achtergrond proef je subtiel rood fruit, pruimen en een mooie kruidigheid. De afdronk is lang.

Wijn/spijs combinatie:

Deze wijn is een echte maaltijdbegeleider. Probeer hem bij een stoofschotel met wild zwijn, kip Tandoori of als begeleider van mooie charcuterie.