Azienda Casale Daviddi - Rosso di Montepulciano

2017, Toscane, Rosso di Montepulciano DOC

De Sangiovese druiven (hier Prugnolo Gentile genoemd; goed voor 95%) voor de Rosso zijn afkomstig van stokken met een leeftijd van 10 tot 30 jaar oud. Voor de resterende 5% wordt de lokale Canaiolo Nero gebruikt. De wijn ondergaat een rijping van 6 maanden op grote Sloveense eikenhouten fusten van circa 5000 liter. De Rosso di Montepulciano is dieprood van kleur met een uitnodigende geur van bloemen en rood fruit (kersen); de smaak is vol en fris-kruidig met zachte tannines. De Rosso komt circa 18 maanden na de oogst op de markt en kan al naar gelang het jaar ongeveer 5 jaar ouderen. Eén van onze absolute favorieten uit het assortiment! Algemeen breed inzetbaar in de culinaire keuken. Meer specifiek past de wijn erg goed bij gegrild wit vlees, zoals kip of kalf.

Land:
Italië
Jaartal:
2017
Regio:
Toscane
Appelatie / Herkomst:
Rosso di Montepulciano DOC
Druivenras:
Sangiovese, Canaiolo
Serveertemperatuur:
16-18°C
12,50

11,63 per 6

+

Omschrijving

familie Daviddi

Al generaties (sinds begin 1800) is de familie Daviddi gerespecteerd druiventeler in de directe nabijheid van het pittoreske Oost-Toscaanse stadje Montepulciano. Hier bezit de familie ongeveer 18 hectaren eigen wijngaarden die met veel liefde en aandacht worden verzorgd. Als echte mensen van de natuur begint een bezoek aan de Azienda dan ook altijd met een wandeling door de wijngaarden. Als haast vanzelfsprekend worden de druiven zorgvuldig met de hand geoogst en gebruikt men een uiterst minimum aan bestrijdingsmiddelen. Pas eind jaren ´80 besluit Aldimaro Daviddi de wijnen zelf te bottelen en op de markt te brengen. Een goede beslissing zo blijkt; het aantal liefhebbers van zijn onvervalste Vino Nobile en Rosso di Montepulciano groeit gestaag. Met de komst van de jonge schoonzoon Maurizio een aantal jaar geleden worden er nog een aantal tandjes bijgezet. Zonder het werk van zijn kersverse schoonvader geweld aan te doen, wordt hij de drijvende kracht achter de verdere kwaliteitsgroei van dit verborgen kleinood. Maar, zoals hij constant benadrukt, “siamo tradizionalisti!" (“wij zijn traditiegetrouwen!"). En dat is maar goed ook want er zijn maar weinig wijnen waarin de geboortestreek zo duidelijk herkenbaar is! Geen aanplant van Merlot of Cabernet Sauvignon of overdreven gebruik van nieuw hout om de wijn “mooier" of meer internationaal te maken. En zo hoort het; Oude Wereld, Echte Wijnen! Parkerpunten? Nee, te klein voor de Grote Pers. Wel een garantie voor ouderwets genieten van een échte wijn. Zonder verveling…

Montepulciano

De wijn wordt geproduceerd in Toscane, op het grondgebied van de gemeente Montepulciano in het zuidoosten van de provincie Siena. De Rosso is het kleine broertje van de Vino Nobile di Montepulciano. Die hetzelfde herkomstgebied delen. Montepulciano is een druk bezochte, middeleeuwse Toscaanse stad die letterlijk aan een heuvel verankerd zit. Ze staat tevens bekend om haar rode wijnen die onder Paus Paulus II en Sixtus V reeds een reputatie hadden verworven als één van de meest perfecte wijnen van Italië. We bevinden ons in het zuiden van Toscane, waar ook hier de Sangiovese druif de scepter zwaait. Al krijgt hij hier wel de benaming Prugnole Gentile mee. Het gebied telt ongeveer een 1.100 ha aan wijngaarden. In de wijnen van zowel de Rosso als de Vino Nobile dient minimaal 70% Sangiovese te zitten. Dit is de druif die ook voor de befaamde Brunello's worden gebruikt. De Rosso rijpt minimaal zes maanden op hout i.p.v. de twee jaar die nodig zijn voor de Vino Nobile. Hierdoor zijn de Rosso's fruitiger en minder zwaar dan de Vino Nobile's.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling