Azul y Garanza - Fiesta

2019, Bardenas Reales, DO Navarra

Feest! Soepel, fruitig rood. Vriendelijk glas wijn van 60% Tempranillo en 40% Garnacha. Volop framboos en wijnbes, maar toch ook het nodige Spaanse temperament en daarmee een complete wijn. De Fiesta de Azul y Garanza misstaat op geen enkel feestje. Goed bij tapas en BBQ.


Land:
Spanje
Jaartal:
2019
Regio:
Bardenas Reales
Appelatie / Herkomst:
DO Navarra
Druivenras:
Tempranillo & Grenache
Serveertemperatuur:
14-16°C
Biologisch:
  • Biologisch
8,95

8,32 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

Je hebt een wijnmaker met lef nodig om wijnen te maken in het droge, bijna woestijnachtige Navarra. Gelukkig zijn er in de regio genoeg durfallen te vinden, met ieder een passie voor het maken van traditionele regionale wijnen. Één van dat soort wijnmakers gebruikt de arme droge bodems juist als een voordeel. Bodegas Azul y Garanza stelt dat de kwaliteit van de wijn ontstaat in de wijngaard en dit zit diep in het DNA van iedereen die werkzaam is bij het domein. De wijngaarden worden duurzaam en biologisch bewerkt. In dit droge klimaat betekent dat lage rendementen met kleine geconcentreerde druiven, een belangrijk kwaliteitsaspect. Bodegas Azul y Garanza Begin 2000 nam het het koppel María Barrena en Dani Sánchez de verlaten Bodega over van haar vader. Ze worden bijgestaan door María’s broer Fernando. María en Dani zijn beide oenoloog en hebben veel ervaring opgedaan in o.a. Frankrijk, Argentinië, Zuid-Afrika en Australië voordat ze starten met hun eigen domein.

Informatie gebied:

Navarra is een Spaanse autonomie die uit één provincie bestaat, die ook Navarra heet. Het neemt een brede strook bergachtig gebied in beslag tussen de Pyreneeën in het noorden en de Ebro in het zuiden, en het grenst aan País Vasco in het westen en Aragón in het oosten. De hoofdstad is Pamplona. De wijnregio Navarra ligt tegen Rioja geplakt. In de afgelopen jaren is er flink gemoderniseerd, de reglementen van de DO Navarra laten een groot aantal druiven toe. Zodoende hebben ambitieuze wijnmakers nieuwe druivenrassen aangeplant. Tel daar nog vijf verschillende microklimaten bij op en je kan een groot aantal wijnstijlen verwachten. Ze richten zich voornamelijk op krachtige rode wijnen met een fijne structuur en zwoele tannines. (al is rosé goed voor 30% van alle geproduceerde wijnen). Navarra is minder traditioneel ingesteld dan de andere Spaanse wijngebieden. Op allerlei terreinen voeren wijnproducenten gedurfde experimenten uit, bijvoorbeeld met druivencomposities, gistingstechnologieën en rijpingsprocessen. Het instituur Estación de Viticultura Y Enologia de Navarra (EVENA) speelt hierbij een belangrijke stimulerende rol. Wijnboeren en -producenten uit heel Spanje en zelfs uit het buitenland vragen dit instituut om advies over wijnbouw en keldertechniek. Een wijnregio in beweging richting een moderne nieuwe identiteit.