Bodegas Breca - Oronta

2018, Aragón, Aragon

De druiven van deze wijn komen van meerdere wijngaarden die in een bergachtig gebied liggen. De stokken zijn geplant tussen 1945 en 1970, dus je kunt spreken van oude stokken. Ze zijn biologisch verbouwd en worden met de hand “grootgebracht” en geplukt. Hij heeft mooie zuren door de grote verschillen tussen de dag- en nachttemperatuur. Ook de aroma-ontwikkeling wordt hier positief door beïnvloed. Het resultaat is een jonge wijn, die kruidigheid en dikte heeft en waarin het fruit (rijp, zwart fruit) overheerst.

Land:
Spanje
Jaartal:
2018
Regio:
Aragón
Appelatie / Herkomst:
Aragon
Druivenras:
Grenache
Serveertemperatuur:
16-18ΡC
10,50

9,77 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

De gedreven Spaanse wijnmaker Jorge Ordóñez richtte in 2010 het bedrijf Bodegas Breca op, met de bedoeling kwaliteitswijnen te maken van de inheemse druif Garnacha de Aragón. Deze kloon van de bekende druif Garnacha (in Frankrijk bekend als Grenache) is afkomstig uit het herkomstgebied Calatayud. Dat ligt een kleine 100 kilometer ten zuidwesten van de stad Zaragoza. De wijnmaker gelooft in deze druif, ondanks de barre klimatologische omstandigheden van de regio. De wijnranken van deze Garnacha staan daar al erg lang; ze zijn geplant in een periode tussen 1900 en 1975. Oude planten geven weliswaar weinig sap, maar dat sap is wel zeer geconcentreerd. En dat wil Jorge Ordóñez juist, want daarmee komt het karakter van deze druivensoort het beste tot zijn recht. In korte tijd heeft hij het gelijk aan zijn zijde gekregen, want zijn wijnen worden overal in de wereld enthousiast onthaald en gerecenseerd.

Informatie gebied:

Het herkomstgebied Calatayud ligt landinwaarts in het centrale deel van de Spaanse regio Aragón, op gemiddeld 500 a 600 meter boven de zeespiegel. Dat betekent dat het een onherbergzaam landklimaat heeft. Het is er extreem droog. Er zijn lange bitterkoude winters en korte, verschroeiende zomers. De verschillen in temperatuur tussen dag en nacht zijn groot; in de zomer kan dat oplopen tot 25 graden. De bodem is kalkrijk en op meerdere plaatsen is er leisteen te vinden. Prima bodems, die druivenplanten dwingen om het uiterste uit de bodem te halen, diep onder de grond. De wijngaarden van Bodegas Breca liggen op de flanken van een gebergte, waar naast kalk relatief veel leisteen te vinden is. Mica behoort tot de aanwezige mineralen.

Wijnbeschrijving:

De druiven van deze wijn komen van meerdere wijngaarden die in een bergachtig gebied liggen. De stokken zijn geplant tussen 1945 en 1970, dus je kunt spreken van oude stokken. Ze zijn biologisch verbouwd en worden met de hand “grootgebracht” en geplukt. Hij heeft mooie zuren door de al genoemde grote verschillen tussen de dag en nacht. Ook de aroma-ontwikkeling wordt hier positief door beïnvloed. De fermentatie gebeurde in cementen kuipen, maar ook in Inox tanks, waarbij gebruik werd gemaakt van de eigen, natuurlijke gisten (dus geen fabrieksgisten). Dat heeft als voordeel dat de eigenheid van deze wijn ten volle wordt benadrukt. Het resultaat is een jonge wijn, die kruidigheid en dikte heeft en waarin het fruit (rijp, zwart fruit) overheerst. De wijn is zó rijp, dat je in de smaak krentjes en gedroogde pruimen herkent, maar ook bramenjam.

Wijn/spijs combinatie:

Ideale wijn om te combineren met pastagerechten of tapas.