Bruno Michel - Champagne Assemblée Rosé

NVT, Champagne, Champagne AOC

Deze rosé Champagne is zowel vol van smaak als elegant. Chardonnay zit er voor 60% in en de rest is Pinot Meunier. De dosage is 6 gram suiker per liter, wat hem een Brut Champagne maakt. Hij is duidelijk roze getint, heeft gekruide aroma's maar ook rode bessen. De wijn is zeer geschikt om hem te combineren met een dessert met rode bessen of cake.


Land:
Frankrijk
Jaartal:
NVT
Regio:
Champagne
Appelatie / Herkomst:
Champagne AOC
Druivenras:
Chardonnay, Pinot Meunier
Serveertemperatuur:
8-10°C
Biologisch:
  • Biodynamisch
39,95

37,15 per 6

+

Omschrijving

Beschrijving producent

Bruno Michel is een bevlogen wijnmaker uit de Champagnestreek. Hij verbouwt organisch / biodynamisch en is fanatiek op het gebied van wijn, bodem en wijnstokken. Hij streefde er al vroeg naar om zoveel eigen wijngaarden te hebben, dat hij geen druiven van anderen hoefde bij te kopen (een heel gebruikelijke praktijk in de Champagne); je weet immers niet zeker hoe die andere boeren hun wijngaarden bewerken. Zijn bedrijf is in de buurt van Pierry, een paar kilometer ten zuiden van Epernay. Zijn 12 hectare wijngaarden zijn verdeeld over 35 percelen, die beplant zijn met 50% Chardonnay, 40% Pinot Meunier en de rest Pinot Noir. De wijnen worden gemaakt in één van de kalkstenen grotten die in de 18de eeuw uitgegraven zijn door Benedictijnse monniken. De grotten bieden een constante temperatuur en vochtigheid, wat belangrijk is bij het maken, rijpen en bewaren van wijn. Dan kunnen ze namelijk op trage wijze tot ontwikkeling komen en dat is belangrijk voor een evenwichtige aroma ontwikkeling.

Beschrijving wijnstreek

Druiven verbouwen in het Champagnegebied is niet eenvoudig, op de grens van de mogelijkheden voor een geslaagde druiventeelt. De wijnbouw in dit gebied is dan ook niet zozeer succesvol door het klimaat, maar door de bodem. Die bestaat uit een dikke laag kalk en krijt van soms 200 meter dik. Deze bodem is niet alleen ideaal voor de druivenstok, maar ook voor de rijping van Champagne. In deze kalkbodem zijn kelders uitgehakt, waarin de flessen opgeslagen liggen. Omdat deze kalkbodem veel vocht vasthoudt, hebben de kelders een ideale temperatuur en luchtvochtigheid voor de rijpende Champagne. In de Champagne staan vooral drie druivenrassen. Pinot Noir (18%), Pinot Meunier (21%) en Chardonnay (61%). Omdat de kwaliteit van wijngaarden uiteenloopt, zou het niet terecht zijn als voor alle druiven dezelfde prijs gold. Daarom heeft de Champagne per gemeente een kwaliteitsindeling. Er zijn 17 dorpen met een Grand Cru classificatie, goed voor 9% van de wijngaarden en 44 dorpen met een Premier Cru classificatie. Er liggen twee belangrijke steden in de Champagne: Reims en Épernay. Reims is de officiële hoofdstad, waar veel champagnehuizen zijn gevestigd. Maar in Épernay staat het grootste champagnehuis: Moët & Chandon.