Château de Macard - Bordeaux Supérieur

2016, Bordeaux, Bordeaux Supérieur

De druiven van deze wijn komen van meerdere wijngaarden in de Bordeaux-regio Pessac, in totaal 30 hectare. De bodemsoorten zijn kalk-klei en gravel, naast een stenig kalksteen plateau. De stokken zijn gemiddeld 35 jaar oud. De wijn bestaat hoofdzakelijk uit Merlot, namelijk 80%. De rest is voor ieder 10% Cabernet Sauvignon en 10% Cabernet Franc. De druiven werden gedeeltelijk machinaal en hand-geplukt. De trossen werden ontsteeld voor de fermentatie. De fermentatie gebeurde onder temperatuur-gecontroleerde condities in rvs tanks. Eveneens temperatuur-gecontroleerd was de houtrijping gedurende 12 tot 24 maanden. Het resultaat is een wijn die een intense dieprode kleur heeft en in de neus zwart fruit heeft zoals bramen, blauwe bessen en getoaste aroma's. In de smaak komen deze aroma's terug. De body is vol en de wij heeft een gulle smaak. Aan elegantie in de smaak is geen gebrek.

Land:
Frankrijk
Jaartal:
2016
Regio:
Bordeaux
Appelatie / Herkomst:
Bordeaux Supérieur
Druivenras:
Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon
Serveertemperatuur:
14-16°C
10,50

9,77 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:
De familie Aubert speelt van oudsher een belangrijke rol in de wijnwereld van Bordeaux. Een van de bekende wijnboeren is Alain Aubert, ook maker van deze wijn. Hij bezit nog een zestal andere châteaux in dit gebied. De geschiedenis van Château de Macard gaat terug naar de 19de eeuw toen de eerste eigenaar het château aankocht en er wijnstokken aanplantte. In de 20ste eeuw verwisselde het château verschillende keren van eigenaar die allen weinig interesse toonde in de wijngaarden. De staat van de wijngaarden takelde in de loop van de jaren af totdat ze in erbarmelijke staat verkeerden begin jaren ‘70. 1973 is een belangrijk moment in de historie van Château de Macard, het markeert de komst van Alain Aubert en daarmee de wederopstanding van het château. Sindsdien heeft hij met zijn team wijngaard volledig hersteld tot het eerdere niveau. Nu produceert de Macard aantrekkelijke en gebalanceerde wijnen.


Informatie gebied:
Veel mensen denken dat Bordeaux Supérieur een subcategorie is van de algemene Bordeaux appellation, terwijl het een geheel eigen appellation betreft voor zowel witte als rode wijnen. De rode Bordeaux Supérieurs hebben een ietwat hoger alcohol percentage dan de standaard Bordeaux wijnen en moeten verplicht 12 maanden worden opgevoed op eikenhouten vaten zodat zij pas een jaar na de oogst in de handel komen. Vaak komen ze ook van oudere wijnranken. Voor Bordeaux Supérieur AOC gelden strengere regels dan voor de gewone Bordeaux AOC. De toegestane opbrengst per hectare ligt lager. Aangezien een Bordeaux Supérieur bijna in het gehele Bordeauxgebied geproduceerd kan worden is er veel verschil in kwaliteit en oorsprong van de wijnen. In het algemeen geldt dat de meeste Bordeaux Supérieur wijnen rood zijn. Vanwege bodemverschillen en de diverse druivenrassen kunnen de verschillen tussen de wijnen vrij groot. Het is daarom van belang om een Bordeaux superieur te kiezen afkomstig van een gerenommeerd château. Met Château de Macard zit u zeker goed!