Château Fongiras - Médoc

2016, Bordeaux, Médoc AOP

De wijn rijpt, afhankelijk van het jaar, 6 tot 10 maanden op houten vaten. Jaarlijks wordt zo’n 20 tot 30 procent hiervan vernieuwd. De overige wijn rijpt op twee jaar oude vaten. In de geur vinden we de ladingen rijp rood fruit en verse pruimen. Sappig en soepel met heerlijk fruit ondersteund door rijpe tannines en frisheid. Mooie zuren en fijne tannines zorgen ervoor dat deze wijn met gemak een jaar of acht na de oogst gedronken kan worden (mits goed weggelegd). Maar door de rijpheid van het jaar 2015 is deze wijn nu al toegankelijk. Door de aanwezige tannines gaat deze wijn goed met diverse krachtige vleesgerechten van de grill. Kan ook ingezet worden in de Indonesische keuken. Denk daarbij “Allu Konro” (kruidige lamsvleesschotel).

Land:
Frankrijk
Jaartal:
2016
Regio:
Bordeaux
Appelatie / Herkomst:
Médoc AOP
Druivenras:
Merlot & Cabernet Sauvignon
Serveertemperatuur:
16-18°C
11,50

10,70 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

Chateau Fongiras is onderdeel van Producta Vignobles. Een collectief opgericht in 1949 met vandaag de dag 2500 aangesloten wijnbouwers. Er wordt wijn gemaakt in 50 verschillende appellaties in de Bordeaux regio. Onder andere van de goede terroirs zoals Saint-Emilion en de Médoc. Het totale bezit is 24.000 hectare waaronder 150 Châteaux. Op Chateau-niveau geeft Producta ondersteuning en advies op het gebied van wijngaardbeheer en keldertechniek. Ook is ze verantwoordelijk voor de distributie. Maar bovenal blijven de Chateau onafhankelijk in de keuzes en stijl wijn die ze maken. Chateau Fongiras ligt vrij noordelijk in de Médoc. De Gironde is hier hemelsbreed al 14 kilometer breed en slechts 10 kilometer van de oceaan verwijderd. Hier komen krachtige wijnen vandaan, die soms wat verfijning t.o.v. de Haut-Médoc kan missen. Van oudsher had dit Chateau een belangrijke plaats in de lokale commune. Het 100 hectare Chateau verbouwde naast wijn, diverse graangewassen en er werd vee gehouden. Sinds 2002 is het Chateau in handen van Producta. Het meet 75 hectare, waarvan er 58 beplant zijn met wijnstokken gesitueerd op de iets hoger gelegen goed waterdoorlatende gravel gronden.

Informatie gebied:

Médoc is een groot wijngebied op de linkeroever van de Gironde. Het is een langwerpige strook wijngaarden van de Atlantische Oceaan tot aan de stad Bordeaux. Het gebied is vlak: het hoogste punt ligt op 43 meter. Tussen de kust en het wijngebied liggen bossen. ‘Médoc’ is de verzamelnaam voor het hele district. Binnen Médoc neemt Haut-Médoc een bijzondere plaats in. Dit is het kerngebied waar Bordeaux zijn grote naam aan te danken heeft. In Haut-Médoc zorgt een onderlaag van kiezel voor een goede afwatering. De kiezels houden ook warmte vast, wat belangrijk is voor de rijping van Cabernet Sauvignon, het belangrijkste druivenras in de Médoc. In de wijnen geeft Cabernet Sauvignon vooral tannine en aroma’s van rood fruit, zwarte bessen (cassis) en ceder. Merlot is de tweede druif van de Médoc. Deze geeft de uiteindelijke assemblage haar zachte, soepele smaak en aroma’s van laurier en leer. De overige toegestane druivenrassen worden weinig gebruikt. Cabernet Franc geeft een fruitige geur, Petit Verdot geeft kracht en kleur. De bovengenoemde druivenrassen zijn niet allemaal op hetzelfde moment rijp. Daarom oogst de wijnboer ze op verschillende momenten. De wijnen van de verschillende rassen bieden een groot aantal combinatie­mogelijkheden. Daardoor hebben de grote Bordeaux wijnen allemaal een eigen karakter. Per château kan de assemblage ieder jaar verschillen.