Chateau La Tour de l'Evéque - Rosé

2019, Provence, Côtes de Provence AOC

De hand geplukte oogst vindt geregeld plaats al vanaf de laatste week van augustus. Binnen twee weken zijn de 80 hectare geoogst want in september wordt dit gebied vaak geteisterd door regen.

Régine maakt ook nog gebruikt van oude verticale persen die men ook in de Champagne gebruikt. Hierdoor wordt op een zachte wijze alleen het sap uit de druif geperst en kunnen de schil, pitten e.d. geen invloed hebben op de smaak waardoor ze zuiver en subtiel blijft. Een precisie werk waar mening rosé producent dikwijls een steek laat vallen. De wijn bestaat voor 40% uit Cinsault, 30% Grenache, 30% Syrah en andere.

De delicate, licht roze kleur doet vermoeden te maken te hebben met een “slappe" wijn. Logische reactie, want de rosé kan ook gezien worden als rosé kleurige witte wijn. Het compliment is dat deze wijn subtiel maar tegelijk intens van smaak is. Het parfum is bloemig, verfijnd en de smaak is zacht, mollig echter zonder zoet. Een wijn met lengte en veel smaak echter niet overweldigend of schreeuwerig. Mooi als aperitief maar ook een verfijnd begeleider van vis, schaal- en scheldieren en Aziatische gerechten.

Deze rosé is heerlijk als ze jong gedronken wordt want dan heb je alle verse primaire aroma's en smaken. Maar op z'n mooist is de wijn als ze wat rijper gedronken wordt, 10-15 maanden na de oogst. Dan wordt het smaakgehalte hoger, meer volwassen, krijgt de wijn meer diepgang en toont eigenlijk dat ze van een heel goede terroir afkomstig is. Serveren op 12-14 graden en maximaal bewaren tot 2-3 jaar na de oogst.

Land:
Frankrijk
Jaartal:
2019
Regio:
Provence
Appelatie / Herkomst:
Côtes de Provence AOC
Druivenras:
Rolle Grenache Cinsault Syrah Semillon
Serveertemperatuur:
12-14°C
Biologisch:
  • Biologisch
13,95

12,97 per 6

+

Omschrijving

Top Rosé uit de Côtes de Provence

Reeds in de 13e eeuw heeft de familie van Régine Sumeire zich gevestigd in de Provence. Grootvader Gabriel Sumeire startte in het begin van de 20e eeuw op 20 jarige leeftijd een wijnhandel in Marseille. Daarmee sloeg hij de weg open naar dat wat de familie vandaag de dag bezit. Vooruitstrevend als hij was en net voordat hij in 1968 overleed voorspelde hij zijn kleindochter Régine dat ook in het boerenbedrijf industrialisatie zijn intrede zou doen. “Ik heb een imperium voor je opgebouwd, het is aan jou om het zo te houden".

Toen grootmoeder in 1976 overleed werd het imperium verdeeld over de familieleden en kreeg haar vader, Roger Sumeire, Château La Tour de l'Evèque in Pierrefeu (Toulon) toebedeeld. Roger, was een man die de rust zelve was en sinds zijn jeugd al met veel geduld en passie dit domein verder had uitgebreid. In 1976 werd hij daarvoor zelfs onderscheiden als Chevalier de l'Ordre du Mérite Agricole.

Château La Tour de L'Evèque

De ruim 89 hectare wijngaarden liggen in de vallei van de Collines des Maurettes. Dit licht glooiende landschap is het westelijke uiteinde van het Massif des Maures. De ondergrond bestaat uit een bovenlaag leisteen, zandsteen en dan Perm, een miljoenen jaar oud gesteente. De inrichting wordt gedomineerd door Syrah, Grenache en Cinsault druiven die vooral gebruikt worden voor het overgrote deel van de productie: Rosé. Verder wat Cabernet Sauvignon, Mourvèdre en 9 hectare is met wit beplant (Ugni, Rolle, Sémillon). De wijngaard is gecertifieerd Agriculture Biologique

Recensies

Een prachtige volle rose. Mooi van kleur, mooie volle smaak zonder zoet te zijn. Zo hoort een rose te zijn.
Schrijf een beoordeling