Chateau Rousselle - Cru Bourgeois - Côtes de Bourg

2017, Bordeaux, Côtes de Bourg AOP

Vanaf de 17de eeuw wordt hier wijn gemaakt. Sinds 1999 door de familie Lemaitre. De kwaliteit is zeer hoog door goed wijngaardbeheer en strenge selectie. Mooier dan menig duurder SDe gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 40 jaar. De wijn rijpt 100% op eiken vaten waarvan elke jaar 50% wordt vernieuwd. De wijn heeft een perfecte balans. De aanwezige tannines uit het fruit en het hout passen uitstekend bij de wijn. De geur is rijk aan rijp rood en zwart fruit zoals blauwe bessen en kersen. Maar er zijn ook tonen van menthol en gedroogde kruiden waar te nemen. De smaak is rond en zelfs romig. Een goede concentratie. Het fruit komt terug in de wijn. De afdronk is goed en lang. Aan te raden is om de wijn een half uur voor schenken te karafferen. Geweldig alternatief voor Saint-Emilion. Zeker als je het binnen dezelfde prijsklasse wilt houden.aint-Emilion. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 40 jaar. De wijn rijpt 100% op eiken vaten waarvan elke jaar 50% wordt vernieuwd. De wijn heeft een perfecte balans. De aanwezige tannines uit het fruit en het hout passen uitstekend bij de wijn. De geur is rijk aan rijp rood en zwart fruit zoals blauwe bessen en kersen. Maar er zijn ook tonen van menthol en gedroogde kruiden waar te nemen. De smaak is rond en zelfs romig. Een goede concentratie. Het fruit komt terug in de wijn. De afdronk is goed en lang. Aan te raden is om de wijn een half uur voor schenken te karafferen. Geweldig alternatief voor Saint-Emilion. Zeker als je het binnen dezelfde prijsklasse wilt houden.


Land:
Frankrijk
Jaartal:
2017
Regio:
Bordeaux
Appelatie / Herkomst:
Côtes de Bourg AOP
Druivenras:
Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec en Cabernet Franc
Serveertemperatuur:
16-18°C
15,95

14,83 per 6

+

Omschrijving

Féret and Cocks

Chateau Rousselle dateert van 1636. Het gold in die tijd als een toonaangevende wijnproducent. Het chateau werd beschreven in de Féret and Cocks (klassiek standaardwerk over Bordeaux) als first Bourgeois. Wat zoiets betekent als hoogste niveau van de appellation. Het chateau heeft 26 hectare aan wijngaarden. Voornamelijk beplant met Merlot, 70%. De bodem van de wijngaarden, kalksteen met klei, is ideaal voor de Merlot. Hier kan de Merlot zijn volledige potentie bereiken. Top Merlot heeft veel aroma, is diep van kleur met veel tannine. In 1999 is het Chateau overgenomen door de familie Lemaitre. De investeringen in moderne vinificatie-apparatuur en intensivering van het wijngaardbeheer zorgt voor wijn die tegen menig duurdere Saint-Emilion als winnaar uit de bus zal komen.

Côtes de Bourg

De Romeinen waren de eerste die in de 1ste eeuw na christus begonnen met het maken van wijn in deze regio (de Médoc bestond toen nog enkel uit moerassen). De Côtes de Bourg streek ligt op de rechterbank van de Dordogne. 95% van de wijn die in Bourg wordt gemaakt is beslist zijn geld waard. Het is een intensief bebouwd gebied met overal tegen de heuvels lieflijke wijngaarden. Voor de Romeinen leken de zuidelijke hellingen langs de Gironde ideaal om wijnstokken te planten. De kwaliteit van de wijn die hier vandaag de dag gemaakt wordt, zou inderdaad de meest optimistische Romein overtreffen. Maar Bourg bevindt zich tegenwoordig in de achterhoede van het grote Franse wijnpeloton, en dat is jammer. De wijnen zijn het waard om ontdekt te worden. Als liefhebbers, bereidt zijn wat meer te betalen voor deze wijnen, dan kunnen de wijnbouwers hun opbrengsten van de druiven beperken, bereidingstechnieken verbeteren en investeren in nieuwe eiken vaten. De omstandigheden zijn ernaar om top Bordeaux te maken.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling