Clos Bellane - Cotes du Rhone Villages Rouge - Les Echalas

2017, Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Village Valréas AOP

Clos Bellane ligt bij het stadje Valréas in het noordelijke deel van de Zuidelijke Rhône. Dat ligt dus al tegen het gebied aan waar (voor de rode wijnen) Syrah de scepter zwaait, waar dat in de zuidelijke Rhône Grenache is. Het is vanwege die ligging dat het merendeel van druivensoorten in deze blend bestaat uit Syrah. De bodemsoort lijkt daar al meer op de bodem in de Noordelijke Rhône en de wijngaarden liggen ook wat hoger in vergelijking met de Zuidelijke Rhône. Hoewel de Syrah druif goed tegen warmte kan, is het begrijpelijk dat de wijnmaker gekozen heeft voor de Syrah als belangrijkste druif in deze blend. Het geeft een stevige, maar fruitige frisheid aan de wijn. Daar komt het zachte en kruidige van de Grenache nog bij. De geuren in het glas zitten in de hoek van zwart fruit. Ook kun je een beetje koffie en vanille waarnemen. Het zwarte fruit keert terug in de smaak. De tannines zijn stevig, maar rijp en de zuren aanwezig maar mild. De volle body leidt tot een lange afdronk.


Land:
Frankrijk
Jaartal:
2017
Regio:
Côtes du Rhône
Appelatie / Herkomst:
Côtes du Rhône Village Valréas AOP
Druivenras:
Syrah en Grenache
Serveertemperatuur:
16-18°C
23,95

22,27 per 6

+

Minimale hoeveelheid voor "Clos Bellane - Cotes du Rhone Villages Rouge - Les Echalas" is 6.

Omschrijving

Clos Petite Bellane

Stephan Vedeau, is één van de jonge opkomende wijnmakers van de Châteauneuf-du-pape. Sinds 2006 worden er op La Ferme Du Mont fantastische wijnen gemaakt. Van zijn “instap" Rhône tot de prestige cuvée, Châteauneuf-du-pape - Cote Capelan, ze worden allen met dezelfde precisie gemaakt. Naast eigenaar en wijnmaker van het alom gelauwerde La Ferme Du Mont in Châteauneuf-du-pape bezit Vedeau ook Clos Bellane in Valréas. Clos Bellane is een van de hoogstgelegen domeinen in de Zuidelijke Rhône aan de oostkant van Valréas. De wijnen hebben een zeer hoog niveau. Zo worden er vanaf jaargang 2010 enkel nog natuurlijke wijnen gemaakt. Dat betekent dat er zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van zwavel. Enkel microscopisch kleine hoeveelheden na de malolactische vergisting en helemaal geen toevoeging tijdens het bottelen. Dit kan alleen als het druivenmateriaal op en top gezond binnen komt en je over de beste wijnmaak technieken beschikt. Geen wonder dat er in de wijngaarden enorm hard wordt gewerkt om tot deze kwaliteit te komen.

Valréas

In de zuidelijk Rhône wordt 95% van alle Rhône-wijn geproduceerd (de Noordelijk Rhône produceert slechts 5% van het totaal!). Het klimaat is hier sterk beïnvloed door de Middellandse zee, maar de koude wind uit het noorden heeft ook hier nog invloed. De meeste wijn in het zuiden is een mengsel van meerdere druivensoorten. Grenache speelt hier de hoofdrol, aangevuld met o.a. Syrah, Carignan, Cinsaut en Mourvèdre. Brandende zon, waaiende mistral. Het landschap paars van de lavendel, grijs en groen van de olijfbomen. Dit zijn de noordoostelijke Côtes du Rhône Villages, grotendeels gelegen in de drôme en voor een klein deel in de Vaucluse. Wat zuidelijker liggen de terroirs van beroemde wijnen als Vacqueyras, Gigondas en Châteauneuf-du-pape. Een van de dorpen is Valréas. Als je leest over het “wijndorpje" Valréas dan weet je dat de schrijver er niet zelf is geweest. Want Valréas is geen dorpje maar een stad van 10.000 inwoners met een duidelijke streekfunctie. Bovendien is Valréas het centrum van de zogenaamde Enclave des Papes, ooit pauselijk bezit en nu een klein deel van de Vaucluse, omringd door de Drôme. Veel wijngaarden liggen in de vlakte, maar voor de mooiste en wellicht ook de beste moet je hogerop, de heuvelrug op die Valréas scheidt van Vinsobres en het dal van Eygues.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling