Clos Pons - Jan Blanc

2016, Catalonië, Costers del Segre

Een fijne wijn met deels spaanse druiven (macabeo) en deels franse (chardonnay). Citrus, steenfruit. Hij heeft, naast frisheid, ook een intense smaak. Laat u verrassen door deze wijn uit Spanje!

Land:
Spanje
Jaartal:
2016
Regio:
Catalonië
Appelatie / Herkomst:
Costers del Segre
Druivenras:
chardonnay, macabeo
Serveertemperatuur:
10-12ΡC
9,95

9,25 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

Clos Pons als wijnbedrijf bestaat sinds 2005. Daarvóór hield deze familie zich vooral bezig met het maken van hoogwaardige olijfolie. Ze hebben sindsdien al snel naam gemaakt met het maken van karakteristieke wijnen in het gebied Les Garrigues, behorende bij herkomstgebied Costers del Segre.

Het wijnbedrijf heeft een bodega neergezet, die wat betreft architectuur in het landschap past, met uitzicht op de heuvels van de wijngaarden. Men hecht grote waarde aan respect voor het landschap en de natuurlijke omstandigheden waaronder de druiven rijpen. Immers, alleen met respect voor die natuurlijke omgeving kan men wijnen maken die de eigenheid van de streek (en de druivensoorten) tot uitdrukking brengen.

Informatie gebied:

De DO Costers del Segre (letterlijk: oevers van de rivier de Segre) is gelegen in Catalonië. U kunt het gebied vinden in een ruime straal rondom de provinciehoofdstad Lerida (in het Spaans), dan wel Lleida (Catalaans). Een heuvelachtig deelgebied binnen Costers del Segre is genaamd Les Garrigues, ten zuidoosten van Lleida. Les Garrigues is een gebied waar tamelijk extreme klimaatomstandigheden heersen. Het is er zeer droog; er valt jaarlijks slechts tussen de 150 en 300 mm neerslag zodat men spreekt van een semi-woestijnklimaat.

De wijngaarden van Clos Pons liggen op een hoogte tussen de 500 en 700 meter. Hierdoor zijn de verschillen tussen de dag- en nachttemperatuur relatief groot. Daardoor rijpen de druiven langzamer, wat de aromavorming optimaal maakt. De ondergrond is relatief arm te noemen (kalksteen en klei, met weinig organisch materiaal), iets wat voor de kwaliteit van de druiven prima is. De toegestane druivensoorten zijn hoofdzakelijk van Spaanse origine (tempranillo, garnacha (tinto en blanca), macabeo en parellada), maar ook meer internationale druivenrassen zijn hier toegestaan, zoals chardonnay, merlot, pinot noir, syrah en vele andere.

Wijnbeschrijving:

Deze Jan Blanc is gemaakt van handgeplukte druiven. Deze wijn heeft aroma’s van witte bloemen, citrus en steenfruit zoals abrikoos en perzik. In de mond is hij fris en levendig. Je proeft naast rijpe citrus (mandarijn) ook exotisch fruit. Hij is niet alleen fris, maar heeft ook breedte in de smaak. Dit wordt veroorzaakt doordat het sap bij het maken vier maanden in contact is geweest met zijn fijne gistsporen (vaak aangeduid met de Franse term sur lies).

Wijn/spijs combinatie:

De wijn is zeer geschikt als aperitiefwijn, maar ook een prima maaltijdbegeleider. Denk hierbij aan vispotje of andere visgerechten.