Clos Pons - Sisquella (magnum)

2015, Catalonië, Costers del Segre

Twee druivensoorten gecombineerd die je niet vaak samen in één fles ziet: garnacha blanca en albariño. Ofwel zacht en verleidelijk, gecombineerd met fris en aromatisch. Rijpe appel en peer, maar ook citrus en ananas. Een maaltijdwijn met een schitterende prijs-kwaliteit verhouding!

Land:
Spanje
Jaartal:
2015
Regio:
Catalonië
Appelatie / Herkomst:
Costers del Segre
Druivenras:
garnacha blanca, albariño
Serveertemperatuur:
10-12ΡC
37,95
+

Omschrijving

Informatie producent:

Clos Pons als wijnbedrijf bestaat sinds 2005. Daarvóór hield deze familie zich vooral bezig met het maken van hoogwaardige olijfolie. Ze hebben sindsdien al snel naam gemaakt met het maken van karakteristieke wijnen in het gebied Les Garrigues, behorende bij herkomstgebied Costers del Segre.

Het wijnbedrijf heeft een bodega neergezet, die wat betreft architectuur in het landschap past, met uitzicht op de heuvels van de wijngaarden. Men hecht grote waarde aan respect voor het landschap en de natuurlijke omstandigheden waaronder de druiven rijpen. Immers, alleen met respect voor die natuurlijke omgeving kan men wijnen maken die de eigenheid van de streek (en de druivensoorten) tot uitdrukking brengen.

Informatie gebied:

De DO Costers del Segre (letterlijk: oevers van de rivier de Segre) is gelegen in Catalonië. Je kan het gebied vinden in een ruime straal rondom de provinciehoofdstad Lerida (in het Spaans), dan wel Lleida (Catalaans). Een heuvelachtig deelgebied binnen Costers del Segre is genaamd Les Garrigues, ten zuidoosten van Lleida. Les Garrigues is een gebied waar tamelijk extreme klimaatomstandigheden heersen. Het is er zeer droog; er valt jaarlijks slechts tussen de 150 en 300 mm neerslag zodat men spreekt van een semi-woestijnklimaat.

De wijngaarden van Clos Pons liggen op een hoogte tussen de 500 en 700 meter. Hierdoor zijn de verschillen tussen de dag- en nachttemperatuur relatief groot. Daardoor rijpen de druiven langzamer, wat de aromavorming optimaal maakt. De ondergrond is relatief arm te noemen (kalksteen en klei, met weinig organisch materiaal), iets wat voor de kwaliteit van de druiven prima is. De toegestane druivensoorten zijn hoofdzakelijk van Spaanse origine (tempranillo, garnacha (tinto en blanca), macabeo en parellada), maar ook meer internationale druivenrassen zijn hier toegestaan, zoals chardonnay, merlot, pinot noir, syrah en vele andere.

Wijnbeschrijving:

Deze Sisquella (genoemd naar de historische benaming van dit gebied) is gemaakt van handgeplukte druiven. Hij is gefermenteerd en gerijpt gedurende 4 maanden in Franse eiken vaten, terwijl de gisten iedere twee weken zijn omgewoeld. Hierdoor wordt de smaak van de wijn intenser, kruidiger en breder.

Garnacha blanca is een druif die zachte, aromatische en bloemige wijnen geeft, die een rijk mondgevoel hebben. Albariño is een druif met relatief veel zuren, waardoor hij een tegenhanger en aanvulling voor de garnacha blanca vormt.

Deze wijn is fris, bloemig en zoetig in de neus. In zowel de neus als in de mond neem je aroma’s waar van milde citrus, rijpe appel en peer, ananas en perzik. De smaak is wat getoast door het houtgebruik. Daar komt ook de vleug vanille vandaan.

De invloedrijke Amerikaanse wijnschrijver Robert Parker heeft deze wijn 90/100 punten gegeven.

De magnum editie van deze wijn wordt geleverd in een elegante 1,5-literfles in een fraai bedrukte kartonnen doos.

Wijn/spijs combinatie:

Deze wijn komt het beste tot zijn recht met een mooie maaltijd. Denk daarbij aan krachtige visgerechten. Ook gerechten met kalfsvlees gaan goed samen met deze wijn.