Covides - Duc de Foix Brut Cava

NV, Catalonië, Cava DO

De Cava Duc de Foix heeft een rijpingsperiode van twee en een half jaar op fles achter de rug, dit is duidelijk merkbaar aan de verfijnde bubbels en de balans van de wijn, lichtgeel van kleur, veel fruit en verfrissend van smaak. Deze Cava is mooi droog. Iedere keer dat we deze bubbel weer proeven zijn we positief verrast over de prijs-kwaliteit verhouding.

Land:
Spanje
Jaartal:
NV
Regio:
Catalonië
Appelatie / Herkomst:
Cava DO
Druivenras:
Macabeo, Xarello & Parelladat
Serveertemperatuur:
8-10°C
7,95

7,39 per 6

+

Omschrijving

Covides - Cava Duc de Foix Brut NV

Covides (Cooperativa Vinicola del Penedès) werd opgericht in 1964. Het ledenbestand groeide sindsdien van 600 naar 800 en 3700 hectare aan wijngaarden. Daarmee is Covides de grootste in zijn soort in Catalonië en de derde van Spanje. Minstens zo belangrijk is dat het bedrijf uit handen van koning Juan Carlos ook een onderscheiding mocht ontvangen voor de voorbeeldrol die het vervult. In de jaren '90 heeft het namelijk tal van ingrijpende kwaliteitsverbeteringen doorgevoerd. Covides is gevestigd in Sant Sadurni d'Anoia, de officieuze wijnhoofdstad van Penedès en Cava. Een wet en een toezichthoudende commissie zorgen er sinds november 1991 voor dat men zich aan strenge bepalingen houdt. Deze wet en commissie streven naar garantie van de constante kwaliteit van de Cava. Zeer knap als je kijkt naar de grootte van Covides.

Kwaliteitsbubbel uit de Penedès

In Champagne werd de eerste mousserende wijn gemaakt (al zijn ze het in de Limoux daarover oneens) en is tevens het beroemdste gebied voor mousserende wijn. Alleen mousserende wijn gemaakt in dit gebied mag zich Champagne noemen. Spanje produceert ook veel goede bubbels. Deze worden op dezelfde manier gemaakt als in Champagne. De naam die daarvoor wordt gebruikt is methode traditional. Josep Raventos Fatjo van Bodegas Codorniu was de eerste die een wijn op deze methode maakte in Spanje. Dat was in 1872. Een paar jaar later werden de eerste flessen op de markt gebracht. Het was direct een succes, vooral in de betere kringen. Tegenwoordig is Cordiniu de nr. 1 producent van Cava met een productie van jaarlijks 60 miljoen flessen. Waarom heeft het zo’n succes? Het geheel van kwaliteitsvoorschriften doet sterk denken aan Champagne. Het wordt opgevoed in de constante temperatuur van de kelder (de cava). Er vindt een 2de gisting in de fles plaats die zorgt voor de bubbels. Die gisting duurt minstens 9 maanden (voor Champagne 15 maanden). Kwaliteit verzekerd dus. Maar het grote succes van de Cava zit natuurlijk in zijn verkoopprijs die doorgaans 2 à 3 keer lager is dan de prijs van Champagne. Die lagere prijs komt onder meer door het grotere gebied waar Cava gemaakt mag worden, de goedkopere grondstoffen en de kortere verplichte rijpingsduur. Maar het prijsverschil heeft natuurlijk ook wel het een en ander te maken met de marketing van de Champagneboeren...

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling