Covila - Crianza

2018, La Rioja (SPA), Rioja DOC

Een groot deel van de druiven voor deze wijn zijn begin oktober hand-geplukt. Daarna zijn ze ontsteeld en gefermenteerd in temperatuur-gecontroleerde stalen tanks. Dit is gedaan om het fruit optimaal uit te kunnen laten komen. Daarna volgt houtrijping in Amerikaans eikenhouten vaten gedurende 1 jaar. Die tijd van houtrijping heeft wijn nodig, wil hij een Crianza heten. Verplicht is daarna ook een jaar flesrijping op het wijnbedrijf. Het resultaat is een wijn met een dieprode kleur. Hij heeft sterke aroma’s van (jammy) rijp fruit zoals zwarte bessen en rood fruit. Ook ruik je iets van vanille en cacao als resultaat van de houtrijping. In de mond proef je een fluwelige en romige wijn. De houtinvloeden en het fruit zijn goed in balans. Deze wijn is een geschikte maaltjidbegeleider. Probeer hem bij gerechten als kalfsvlees of bij de barbecue (hamburgers en worstjes), maar ook bij tapas of pastagerechten.

Land:
Spanje
Jaartal:
2018
Regio:
La Rioja (SPA)
Appelatie / Herkomst:
Rioja DOC
Druivenras:
Tempranillo
Serveertemperatuur:
16-18°C
8,25

7,67 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

Covila is een grote coöperatie in La Rioja, die zo’n 500 ha eigen wijngaarden verbouwen. De grond ligt voornamelijk rondom de plaats La Puebla de Labarca. De verbouwde druivensoorten zijn voor het overgrote deel de rode Tempranillo en (in mindere mate) de witte Viura.

De coöperatie bestaat sinds 1989, maar de afzonderlijke bedrijven gaan soms wel een paar honderd jaar terug. Covila beschouwt zich als een grote familie van wijnboeren die ieder hetzelfde doel hebben: respectvol met het proces van druiven verbouwen omgaan, zodat er kwalitatief hoogstaande wijn kan worden geproduceerd. Covila ziet nauwgezet toe op de afgesproken kwaliteitsnorm.

Informatie gebied:

La Rioja is het bekendste wijngebied van Spanje. Samen met Priorát heeft La Rioja als enige twee in Spanje een extra letter bij hun herkomstgebied-naam gekregen: niet alleen Denominación d’Origen, maar ook Calificada erachter (DOC dus). Daarmee drukt de Spaanse wijnwetgever uit dat in deze gebieden wijnen worden gemaakt van exceptionele kwaliteit.

La Rioja wordt ingedeeld in drie subregio’s. Covila bevindt zich in de subregio Rioja Alavesa, de kleinste maar met de hoogste kwaliteit van de drie.

Het klimaat is er semi-continentaal: niet zo extreem continentaal dus als in andere Spaanse wijngebieden. Er is aanvoer van vochtige lucht van af de zee en dat drukt de extremen in temperatuur ook enigszins. De jaarlijkse neerslag bedraagt ongeveer 400 mm. Een bergketen ten noorden van de Rioja zorgt voor beschutting bij koude oceaanwinden.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling