Cuveé La Galline - Banyuls Rimage - Vin Doux Naturel

2017, Languedoc-Rousillon, Banyuls Rimage AOP

De wijn heeft 12 maanden gerijpt op grote houten foeders zodat er nauwelijks oxidatie optreedt. In de geur specerijen, gedroogde vijgen, rozijnen, donkere chocolade en een toets tabak. De smaak is krachtig, geconcentreerd en mooi zoet. Het gedroogde fruit en de chocolade komen mooi terug. De afdronk is zacht en heeft genoeg complexiteit. Je kan deze wijn het best vergelijken met een goede Ruby Port die wat lager in zijn alcohol zit. Mooie combinatie met pure chocolade en op pure chocolade gebaseerde desserts. Maar ook iets minder voor hand liggend als gegrilde vijgen of blauwader kaas matchen bijzonder goed. Klassiek is ook een typisch Britse Mince Pie.

Land:
Frankrijk
Jaartal:
2017
Regio:
Languedoc-Rousillon
Appelatie / Herkomst:
Banyuls Rimage AOP
Druivenras:
Grenache
Serveertemperatuur:
14-16°C
16,50

15,35 per 6

+

Omschrijving

Vin Doux Naturel

Banyuls wordt soms wel het Franse neefje van Port genoemd. Banyuls is vernoemd naar het kustplaatsje Banyuls Sur Mer in het zuiden van Frankrijk. Ooit een slaperig vissersdorpje dat kunstenaars als Matisse en Picasso trok omdat het een goedkope verblijfplaats was. Sinds het vastleggen op doek van het adembenemende uitzicht op de Middellandse zee is Banyuls verre van rustig meer. Dat doet uiteraard niks af aan de fantastische omgeving. Banyuls is een versterkte wijn die voor minimaal 50% uit Grenache bestaat (75% voor Grand Cru) en sinds de 13de eeuw wordt gemaakt. De arts en scheikundige Arnaud de Villeneuve ontdekte een techniek (Mutage) tijdens het maken van wijn, waarbij door toevoeging van alcohol tijdens de vergisting het gistingproces voortijdig gestopt wordt. Door het stoppen van het gistingsproces worden niet alle suikers tot alcohol omgezet waardoor de restsuikers voor een zoete smaak van de wijn zorgen. Banyuls laten ze vergisten tot 6% waarna ze alcohol erbij doen en het alcoholpercentage zo op ongeveer 15% uitkomt. Villeneuve gaf deze wijn de naam Vins doux naturels, of natuurlijke zoete wijnen. Tegenwoordig is de naam iets misleidend maar het proces wordt al eeuwen gebruikt en is overgenomen bij het maken van andere versterkte wijnen zoals Port en Madeira. De gebruikte methode is vandaag de dag dezelfde als op het moment van ontdekken. De wijngaarden bevinden zich in 4 gemeenten in de Pyrénées-Orientales (tegen de Spaanse grens), Banyuls-Sur-Mer, Cerbère, Collioure en Port-Vendres. De ondergrond bestaat voornamelijk uit leisteen. De hellingen zijn stijl en kijken uit op de Middellandse zee. Totaal is er een kleine 900 hectare aan wijngaard waarvan 260 hectare voor Banyuls Grand Cru. Banyuls Rimage rijpt minimaal 12 maanden waarbij oxidatie wordt vermeden. Daarnaast heb je de oxidatieve stijlen waarbij de rijping voor Grand Cru minimaal 30 maanden op hout is (vaak demi-muid ). Hiervoor worden enkel de beste jaargangen uitgegeven.

Les Vignerons Catalans

Les Vignerons Catalans is een samenwerking tussen verschillende wijnmakers uit de Roussillon. Hun gezamenlijke liefde voor de gronden van de Roussillon en de kwaliteit van hun product is wat hen bindt. Opgericht in 1964 bestaat ze tegenwoordig uit 2500 leden verdeeld over verschillende coöperatieven en wijndomeinen. Totaal zijn ze goed voor 10.600 hectare wijngaarden wat ongeveer neerkomt op 50% van de totale productie van wijnen uit de Roussillon.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling