d'Arenberg - The Stump Jump Shiraz

2017, South Australia Region, McLaren Vale

Een Shiraz uit Australië, McLaren Vale is sappig en zit boordevol bessen en kersen. Hij sluit kruidig af. Een heerlijke en ongecompliceerde wijn!

Land:
Australië
Jaartal:
2017
Regio:
South Australia Region
Appelatie / Herkomst:
McLaren Vale
Druivenras:
Shiraz
Serveertemperatuur:
16-18°C
9,95

9,25 per 6

+

Omschrijving

Back to Basics

Chester Osborn is een van de meest kleurrijke wijnmakers in McLaren Vale en dat zit 'm niet alleen in de overhemden met bonte strepen, paisley-motiefjes of zuurstokroze bloemen waarin je hem steevast ziet. De vierde generatie wijnmaker heeft van d'Arenberg een van de meest vooruitstrevende en succesvolle bedrijven van de regio gemaakt. In 1984 nam Osborn na zijn wijnstudie en een uitgebreide reis door Europa, het wijnbedrijf over dat zijn vader, Francis d'Arenberg Osborn naar diens moeder had vernoemd. Hij voerde onmiddellijk een aantal veranderingen door, zoals goede koeling tijdens de wijnproductie. Toch is het huidige d'Arenberg meer back to basics dan high tech: geen groeimiddelen of verdelgers in de wijngaarden en zo weinig mogelijk irrigatiewater.

“Dat was voor mijn vader wel even schrikken in het begin, al dat onkruid tussen de druiven", vertelt Osborn. Die ambachtelijke aanpak weerhoudt de maker er niet van een flinke serie wijnen van verschillende druivensoorten te maken, uiteenlopend van voordelig to prestigieus. Van een aantal erg lekkere zwoel-frisse witte wijnen van Rhône druiven als roussanne, marsanne en viognier, en zijn alom geliefde shiraz-viognier blend The Laughing Magpie, tot en met de fluwelig zachte Grenache The Derelict Vineyard, de heerlijk donkere Coppermine (cabernet sauvignon) en krachtpatser en vlaggenschip The Dead Arm Shiraz. Waarom hij zo'n grote portfolio heeft? Osborn: “Omdat het kan. Ik vind het leuk om verschillende variëteiten uit te proberen. Ik ben blij dat we hier niet zulke restricties hebben als in Frankrijk."

McLaren Vale

McLaren Vale ligt ten zuiden van de stad Adelaide. In 1838 werden de eerste wijnstokken in Zuid-Australië gepland, en nog steeds heeft Mclaren Vale vele oude wijnstokken, sommige meer dan 100 jaar oud. McLaren heeft veel verschillende zones en daarmee levert het ook veel verschillende kwaliteiten. Aan de meteorologische omstandigheden kan het nauwelijks liggen. Mclaren Vale is een smalle kuststrook tussen de oceaan en de hoge Mount Lofty Ranges. Het groeiseizoen is lang en warm, de lucht circuleert voldoende om vorst te voorkomen. De oceaan levert verkoelende invloeden, met name in de vorm van middagbriesjes, die de zuren in de druiven helpen behouden. Het is vooral een gebied waar de Shiraz het erg goed doet. Het geeft mokka en warme aardsheid. De helft van de door de 80 wijnbedrijven verbouwde druiven wordt door de grote brands opgekocht.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling