Diwald - Frühroter Veltliner Diebsnest

2020, Niederösterreich, Wagram

Het druivenras Frühroter Veltliner (ondanks de naam is dit een wit druivenras) is een zeldzaamheid in de wereld. Het is een kruising tussen Roter Veltliner en Sylvaner. Hij komt alleen in Oostenrijk voor en dan nog slechts op een paar hectare. Diwald heeft stokken die tot 60 jaar oud zijn. De druiven worden met de hand geplukt en (spontaan) gefermenteerd gedurende een korte tijd in roestvrijstalen tanks. Na een rijping op zijn eigen dode gistcellen (sur lie rijping) wordt hij gebotteld. In koele jaren is het een wijn die vooral fruitig is en florale aroma's heeft. In warmere jaren is de wijn wat "donkerder" van karakter en is hij kruidiger. Maar in het algemeen kun je zeggen dat een Frühroter Veltliner een wat ronde wijn oplevert, met milde zuren en relatief weinig alcohol. Een slanke wijn met een goede doordrinkbaarheid.


Land:
Oostenrijk
Jaartal:
2020
Regio:
Niederösterreich
Appelatie / Herkomst:
Wagram
Druivenras:
Frühroter Veltliner
Serveertemperatuur:
8-10°C
Biologisch:
  • Biologisch
10,50

9,77 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

Weingut Diwald is gelegen in het dorpje Großriedenthal in de Wagram. Het gebeid tussen Wenen en Krems. De wijngaarden zijn voornamelijk gelegen op lössgronden wat een bijzonder karakter aan de wijnen geeft. Hans & Paula Diwald zijn bio-pioniers van het eerste uur. Sinds 1980 wordt er biologisch wijn verbouwd. Het familiebedrijf heeft 10 ha wijngaarden. Daarnaast worden er ook andere producten verbouwd op de 25 ha landbouwgrond. In de jaren 70 ontmoette Hans een biologisch werkende boer uit Tirol en besloot zijn bedrijf ook naar biologisch werkmodel om te zetten. Ze zijn aangesloten bij de biologische bonden “Weingüter Bioveritas” en “Club Euröpischer Bioweingüter”. Er is een grote verscheidenheid aan druivenrassen aangeplant.

Informatie wijngebied:

Wie het geluk heeft gehad te zijn blootgesteld aan Oostenrijks hedendaagse assortiment van intens zuivere, droge wijnen, weet dat ze in veel opzichten meer gemeen hebben met de Elzas dan met Duitsland. Het heeft wel een geheel eigen persoonlijkheid, door gebruik van originele druiven. Rond Wenen, waar de Alpen afdalen naar de grote vlakte die zich tot over Hongarije uitstrekt, wordt de meeste wijn gemaakt. De omstandigheden om wijn te maken zijn zeer divers. Het serieuze landklimaat en relatief bescheiden gemiddelde opbrengsten resulteren in wijnen die krachtiger zijn dan die van Duitsland. De meest voorkomende wijn is de Grüner Veltliner. Goed voor 1/3 van het gehele wijnareaal. De druif kan heerlijk fris en fruitig zijn, met volop zuren en een smaak die ergens tussen grapefruit en kruiden zweeft. De beste zijn bestand tegen de tand des tijds. Wagram is een subgebied van wat voorheen Donauland heette. Hier komen serieuze wijnen vandaan, niet zo complex als die uit de Wachau, Kremstal en Kamptal, maar zeer de moeite waard. Ze staan bekend om hun uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling