Diwald - Grüner Veltliner 'Selektion'

2020, Niederösterreich, Wagram

Door de biologische filosofie van Hans Diwald worden de druiven zo gezond mogelijk binnengebracht voor vinificatie. Hierdoor kan het gebruik van sulfiet tot een minimum worden beperkt. Klasse voorbeeld van Grüner Veltliner. Mooie gele kleur met een hint van groen. In de geur citrus, rinse appels en subtiele kruidigheid (witte peper). De zuren komen mooi terug in de smaak en zijn perfect met de wijn verweven. Verder proeven we de rinse appels terug in de wijn.

De Grüner Veltliner met vooral opwekkende zuren past bij gerechten die ook zuur hebben; salades, pasta met verse tomaatjes en vis met citroendressing. De hoger gekwalificeerde Grüner Veltliners hebben meer body en rijpheid en passen bij gerechten met groenten en gebakken vis. Snoekbaars met gebakken spinazie is een goed voorbeeld. De uitstekende combinatie van extractrijke en rijpe Grüner Veltliners met kruiden als gember, lente uitjes, knoflook en peper is opvallend. Een gebakken zeeduivel met een dressing van limoen, geserveerd met mango, spaanse peper, een rauw sjalotje en koriander is een moeilijk gerecht, maar niet voor het stevige en krachtige type Grüner Veltliner. De Grüner Veltliner van Diwald valt in het straatje van de hoger gekwalificeerde Grüner Veltliners.


Land:
Oostenrijk
Jaartal:
2020
Regio:
Niederösterreich
Appelatie / Herkomst:
Wagram
Druivenras:
Grüner Veltliner
Serveertemperatuur:
8-10°C
Biologisch:
  • Biologisch
9,50

8,84 per 6

+

Omschrijving

BIO sinds 1980

Weingut Diwald is gelegen in het dorpje Großriedenthal in de Wagram. Het gebeid tussen Wenen en Krems. De wijngaarden zijn voornamelijk gelegen op lössgronden wat een bijzonder karakter aan de wijnen geeft. Hans & Paula Diwald zijn bio-pioniers van het eerste uur. Sinds 1980 wordt er biologisch wijn verbouwd. Het familiebedrijf heeft 10 ha wijngaarden. Daarnaast worden er ook andere producten verbouwd op de 25 ha landbouwgrond. In de jaren 70 ontmoette Hans een biologisch werkende boer uit Tirol en besloot zijn bedrijf ook naar biologisch werkmodel om te zetten. Ze zijn aangesloten bij de biologische bonden “Weingüter Bioveritas” en “Club Euröpischer Bioweingüter”. Er is een grote verscheidenheid aan druivenrassen aangeplant. De Grüner Veltliner is goed voor 40%.

Wagram

Wie het geluk heeft gehad te zijn blootgesteld aan Oostenrijks hedendaagse assortiment van intens zuivere, droge wijnen, weet dat ze in veel opzichten meer gemeen hebben met de Elzas dan met Duitsland. Het heeft wel een geheel eigen persoonlijkheid, door gebruik van originele druiven. Rond Wenen, waar de Alpen afdalen naar de grote vlakte die zich tot over Hongarije uitstrekt, wordt de meeste wijn gemaakt. De omstandigheden om wijn te maken zijn zeer divers. Het serieuze landklimaat en relatief bescheiden gemiddelde opbrengsten resulteren in wijnen die krachtiger zijn dan die van Duitsland. De meest voorkomende wijn is de Grüner Veltliner. Goed voor 1/3 van het gehele wijnareaal. De druif kan heerlijk fris en fruitig zijn, met volop zuren en een smaak die ergens tussen grapefruit en kruiden zweeft. De beste zijn bestand tegen de tand des tijds. Wagram is een subgebied van wat voorheen Donauland heette. Hier komen serieuze wijnen vandaan, niet zo complex als die uit de Wachau, Kremstal en Kamptal, maar zeer de moeite waard. Ze staan bekend om hun uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling