Diwald - Riesling Fuchsentanz

2019, Niederösterreich, Wagram

De naam Fuchsentanz is afkomstig van een Duitse uitdrukking, die wil zeggen dat iets verafgelegen plaatsvindt. Diwald beschouwt hun wijnregio, zowel als de wijngaarden waar de druiven voor deze Riesling vandaan komen, als verafgelegen en stil. Dit is een zeer toegankelijke Rieslingvan een gravel- en lössbodem op een zuidhelling. De druiven worden on oktober met de hand geplukt. De hele trossen worden bij de vergisting gebruikt om het eigen (slanke) karakter van de wijn te behouden. De fermentatie komt spontaan op gang in roestvrijstalen tanks en aansluitend blijft de wijn op zijn eigen dode gistcellen tot de lente of zomer liggen (sur lie rijping) totdat de botteling volgt. De wijn heeft aroma's van citrus en abrikoos. Het karakter is verfrissend vanwege de voor de Riesling druif zo kenmerkende zuren.


Land:
Oostenrijk
Jaartal:
2019
Regio:
Niederösterreich
Appelatie / Herkomst:
Wagram
Druivenras:
Riesling
Serveertemperatuur:
8-10°C
Biologisch:
  • Biologisch
12,50

11,63 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

Weingut Diwald is gelegen in het dorpje Großriedenthal in de Wagram. Het gebeid tussen Wenen en Krems. De wijngaarden zijn voornamelijk gelegen op lössgronden wat een bijzonder karakter aan de wijnen geeft. Hans & Paula Diwald zijn bio-pioniers van het eerste uur. Sinds 1980 wordt er biologisch wijn verbouwd. Het familiebedrijf heeft 10 ha wijngaarden. Daarnaast worden er ook andere producten verbouwd op de 25 ha landbouwgrond. In de jaren 70 ontmoette Hans een biologisch werkende boer uit Tirol en besloot zijn bedrijf ook naar biologisch werkmodel om te zetten. Ze zijn aangesloten bij de biologische bonden “Weingüter Bioveritas” en “Club Euröpischer Bioweingüter”. Er is een grote verscheidenheid aan druivenrassen aangeplant.

Informatie wijngebied:

Wie het geluk heeft gehad te zijn blootgesteld aan Oostenrijks hedendaagse assortiment van intens zuivere, droge wijnen, weet dat ze in veel opzichten meer gemeen hebben met de Elzas dan met Duitsland. Het heeft wel een geheel eigen persoonlijkheid, door gebruik van originele druiven. Rond Wenen, waar de Alpen afdalen naar de grote vlakte die zich tot over Hongarije uitstrekt, wordt de meeste wijn gemaakt. De omstandigheden om wijn te maken zijn zeer divers. Het serieuze landklimaat en relatief bescheiden gemiddelde opbrengsten resulteren in wijnen die krachtiger zijn dan die van Duitsland. De meest voorkomende wijn is de Grüner Veltliner. Goed voor 1/3 van het gehele wijnareaal. De druif kan heerlijk fris en fruitig zijn, met volop zuren en een smaak die ergens tussen grapefruit en kruiden zweeft. De beste zijn bestand tegen de tand des tijds. Wagram is een subgebied van wat voorheen Donauland heette. Hier komen serieuze wijnen vandaan, niet zo complex als die uit de Wachau, Kremstal en Kamptal, maar zeer de moeite waard. Ze staan bekend om hun uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling