Domaine Bassac - Le Manpot rosé

2018, Languedoc-Rousillon, Côtes de Thongue IGP

Domaine Bassac werkt geheel biologisch en mede daardoor is dit een mooie, zuivere rosé. Gemaakt van grenache, cabernet sauvignon en vermentino, waardoor complexiteit in de wijn komt. Hoewel heerlijk om gewoon zo te drinken, gaat deze rosé door zes maanden houtrijping ook prima samen met een maaltijd.


Land:
Frankrijk
Jaartal:
2018
Regio:
Languedoc-Rousillon
Appelatie / Herkomst:
Côtes de Thongue IGP
Druivenras:
Grenache, Cabernet Franc en Vermentino
Serveertemperatuur:
8-10°C
Biologisch:
  • Biologisch
12,95

12,04 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent: De wijngaarden van Bassac zijn gelegen in Puisalicon, een klein middeleeuws dorpje in het hart van de Languedoc. Midden tussen de drie grote steden Beziers, Pézénas en Bédarieux. François and Louis-Adrien Delhon beheren het familiewijngoed. Ze hebben de kneepjes van het vak geleerd van hun vader, die samen met z'n broers in de jaren '80 de ommezwaai maakte naar biologische teelt. De Bassac wijngaarden bestrijken zo'n 80 hectare, bestaande uit een breed scala van bodemtypes rond Puisalicon en het naburige dorp Thézan-les-Béziers. Het Domaine houdt rekening met de specifieke aard van de individuele terroirs in de wijngaard, resulterend in een optimale combinatie van klimaat, bodem en geografische situatie. Domaine Bassac probeert authentieke wijnen te maken die hun terroir reflecteren. Ze werken met een respect voor de natuur en voor de subtiele balans in de wijngaard en hebben ervoor gekozen om biologisch te werken. De kelders, gelegen in het hart van Puisalicon zelf, bevinden zich in een traditioneel gebouw dat door de verschillende generaties is verbouwd en nog steeds regelmatig wordt aangepast. Het hele jaar door worden de wijnen behandeld met de grootst mogelijke zorg.

Informatie gebied:

De Languedoc-Roussillon is een fascinerende regio waar de druivenstokken en de Middellandse zee elkaar tegen komen. Het is tevens het grootste wijngebied van Frankrijk. De laatste 15 jaar heeft de regio een transformatie doorgemaakt door de komst van een nieuwe generatie wijnmakers, met de focus of kwaliteit en duurzaamheid. Tot die tijd was een groot deel van de wijnen goedkoop en van middelmatige kwaliteit. Tegenwoordig vindt de wijnliefhebber die naar ambachtelijke, individuele, terroir-gerichte wijnen zoekt, hier een diversiteit aan interessante wijnen die bovenal zeer correct geprijsd zijn. Helaas is het lastig om deze wijnen te vinden doordat het een groot en onduidelijk herkomstgebied is voor de consumenten. In tegenstelling tot gerenommeerde gebieden als de Bordeaux, Bourgogne of Rhône is er geen bewezen staat van dienst. Alle structurele problemen daargelaten komt er een heerlijke verscheidenheid aan druiven vandaag. Zoals Syrah, Grenache, Mourvèdre en Carignan van oude stokken voor rood. En voor wit, Bourboulenc, Clairette, Marsanne, Roussanne en Viognier. Elke druif heeft zijn favoriete herkomst en leveren heerlijke unieke wijnen af.

Wijnbeschrijving:

Twintig procent van deze blend van twee blauwe druiven (grenache en cabernet sauvignon) en één wit druivenras (vermentino) heeft houtrijping gehad van 6 maanden op Frans eikenhouten vaten. Dat maakt hem zeer geschikt als maaltijdgebeleider.

Wijn/spijs combinatie:

Combineert goed met (wat steviger) visgerechten, zoals een zalmquiche of een visstoofpotje. Maar ook erg geschikt voor bij (gekruide) gerechten van lichtere vleessoorten zoals kip ander witvlees.