Domaine Begude - Pinot Noir

2019, Languedoc-Rousillon, Haute Vallée de L'Aude IGP

Bij Pinot Noir denken we altijd eerst aan Bourgogne, de bakermat van de Pinot Noir. Hier komen de beste, spannendste en meest unieke Pinot Noirs vandaan. Helaas ook tegen een dito prijs waarbij de kwaliteit niet eens altijd gerechtvaardigd is. “van een dure fles Bourgogne schieten te tranen altijd in mijn ogen, vaak van ellende, een enkele keer van geluk". Kortom een mijnenveld waarbij menig Bourgogneboer zich bewust is van de naam Bourgogne. Nee dan drinken we liever een eerlijke goedgemaakte Pinot Noir van Domaine Begude. James maakt slechts een paar flessen Pinot Noir per jaar. Vaak niet meer dan 3000. Was de wijn in voorheen jaren nog een soort rosé met een donkere kleur nu is het echt een mooie Pinot Noir (In 2006 zijn de stokken Pinot Noir, Bourgogne -en Champagne klonen, pas gepland). Zie deze wijn niet als een bodybuilder. Imposant en meteen aanwezig maar als je er langer naar kijkt wel saai. Pinot Noir is als een ballerina. Fragiel en breekbaar op het eerste oog, maar als we langer kijken dan zien we gracieuze bewegingen, ingetogenheid en elegantie. De wijn is licht van stijl maar met veel kersenfruit, fris, klein beetje specerijen. Heerlijk sappig. Op voordat je het in de gaten hebt.


Land:
Frankrijk
Jaartal:
2019
Regio:
Languedoc-Rousillon
Appelatie / Herkomst:
Haute Vallée de L'Aude IGP
Druivenras:
Pinot Noir
Serveertemperatuur:
16-18ΡC
Biologisch:
  • Biologisch
12,95

12,04 per 6

+

Omschrijving

Domaine Begude: Kwaliteit door verantwoorde wijnbouw

Het Britse echtpaar James & Catherine Kinglake vervulde een levenslange droom en kochten in 2003 Domaine Begude. Het door de internationale wijnpers vaak bekroonde wijngoed ligt prachtig aan de uitlopers van de Pyreneeën. Dit is nieuwe stijl wijn maken, makers van zogenoemde “cool climate" wijnen. Uit oude documenten blijkt dat hier sinds de 16de eeuw al wijn wordt verbouwd. Sinds begin jaren 80 verbouwt men hier op biologische wijze de druiven. De laatste jaren is biologische wijnbouw in opkomst. Maar biologisch betekent niet direct goede kwaliteit wijnen. Biologische landbouw betekent extra hard werken om gezonde druiven te oogsten. Enkel en alleen als dit gebeurt met de nodige expertise dan is het druivenmateriaal van topkwaliteit, de basis voor topwijnen! Er wordt hard gewerkt op Domaine Begude. Iedere werknemer heeft een passie voor het behoud van een gezonde, levende bodem en een duurzaam milieu. Er wordt alleen gebruik gemaakt van organische meststoffen, onkruid wordt mechanisch gesnoeid en op de lastige plaatsen enkel met de hand gesnoeid. Ze gaan zelfs nog een stap verder door ook te werken met een maankalender om op het juiste moment aan te planten, te snoeien en te oogsten. Het klinkt allemaal een beetje zweverig de eerste keer maar de druiven hebben een beste kwaliteit en dat is het belangrijkste wat telt. Een jonge internationaal team zorgt voor de vinificatie. Het team bestaat uit vijf verschillende nationaliteiten, geen wonder dat de voertaal Engels is. Ze zijn allen specifiek opgeleid in hun vakgebied en hebben internationale ervaring. Als team zetten ze zich hartstochtelijk in om het beste uit de druiven te halen zijn.

Het Terroir

Het Domaine meet 72 hectare waarvan er 29 beplant zijn met druivenstokken. Het ligt op 350m hoogte in de Limoux regio van de Languedoc (Zuid-Frankrijk), 15 minuten ten zuiden van de stad Carcasonne. Doordat de wijngaarden relatief hoog liggen daalt de temperatuur 's nachts fors ten opzichte van overdag. Dit levert enorm rijpe druiven op met mooie zuren. De druivenstokken zijn aangeplant op lichtglooiende heuvels vlakbij de wijnmakerij, hierdoor is tijd tussen oogsten en persen van de druiven minimaal en wordt oxidatie (en daarmee verlies van frisheid) voorkomen. Het gros van de aanplant bestaat uit Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc en aangevuld met wat Chenin Blanc, Viognier en Gewürztraminer.

Schroefdop

Ze maken trouwens een bewuste keuze voor het gebruik van schroefdoppen (een schroefdop is duurder dan een goedkope kurk). Geen gedonder meer met een kurkinfectie in de wijn, en daarmee niet drinkbaar. Een 100% kwaliteitswijn met schroefdop, dat is Domaine Begude!

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling