Domaine d'Ardhuy - Savigny-lès-Beaune

2018, Bourgogne, Savigny-les-Beane AOP

Dit is een fijne, opgewekte rode wijn omdat het rode fruit zo'n mooie rol speelt. In de geur vooral framboosjes en aardbeitjes en bloemige tonen. De zuren zijn nadrukkelijk aanwezig, maar vormen een mooi tegenwicht met het intense rode fruit. De tannines spelen een bescheiden rol, maar geven de wijn wel, net als de zuren, een mooie structuur. Een toegankelijke wijn die het best jong gedronken kan worden.


Land:
Frankrijk
Jaartal:
2018
Regio:
Bourgogne
Appelatie / Herkomst:
Savigny-les-Beane AOP
Druivenras:
Pinot Noir
Serveertemperatuur:
14-16°C
26,95

25,06 per 6

+

Omschrijving

Domaine d'Ardhuy is een Bourgognehuis dat in korte tijd tot de top 5 producenten van de regio ging behoren. Zeer uitgebreide keuze aan terroirs, en hoge kwaliteit van de basis tot de Cru's.

Gabriel Ardhuy hielp in de Bourgogne bij de oogst van 1947 en ontmoette daar zijn toekomstige vrouw Eliane, dochter van een wijnboer uit Bourgogne. Zij krijgen zeven dochters. De familie d’Ardhuy is lang eigenaar geweest van het handelshuis Pierre André, met als hoofdzetel Château Corton-André. Dat wordt in 2002 verkocht, zodat alle aandacht kan uitgaan naar de eigen wijngaarden en het ontwikkelen van het eigen domein. De familie Ardhuy bezit meer dan veertig hectare wijngaard in geweldige percelen en heeft daarnaast nog een bedrijf in de Rhône in eigendom. Voor beide domeinen is er een dochter aangewezen om het te organiseren. Begin 2003 komt Carel Voorhuis, zoon van een advocaat uit Maastricht die eerder een wijnhuis in de Jura had gekocht, als ‘régisseur’ binnen. En dan gaat het snel: al in 2004 kiest de Revue de Vins de France Ardhuy als nummer 3 van producenten in de Côte de Beaune en als nummer 4 in de Côte de Nuits.

Informatie appellation.

Deze AOP die vlakbij Beaune ligt, werd al in 1937 ingesteld. Hij heeft een behoorlijk grote omvang van ongeveer 350 ha. 5/6de deel van de productie is rode wijn, de rest is wit. De appellation bezit 22 premier cru wijngaarden die gelijkelijk verdeeld liggen aan beide zijden van het riviertje Rhoin. De rode wijnen zijn (vanzelfsprekend) gemaakt van Pinot Noir, maar er mag een beetje worden aangevuld met Chardonnay, Pinot Gris of Pinot Blanc. De rode wijnen hebben doorgaans een goede kwaliteit.