Domaine de Castelnau - Merlot Cabernet L'Enclos

2018, Languedoc-Rousillon, Pays d'OC IGP

Merlot en Cabernet Sauvignon behoren tot de bekendste druivenrassen ter wereld. De bakermat is Bordeaux. Daar wordt hij vaak met elkaar geblend. In de warmere Languedoc doen deze druiven het ook goed. Ze worden er makkelijk rijp. Bij Domaine de Castelnau overheerst de Merlot in deze blend. Het maakt de wijn mooi rond en zacht. Cabernet zorgt voor wat extra bite. Heerlijke tonen van klein rood fruit zoals rode bes. Verder vinden we zoethout en wat rokerige tonen. In de smaak komt het fruit mooi terug. Lekker sappig met milde tannines. Een wijn voor alledag om zo te drinken. Maar past ook goed bij niet te zware vleesgerechten. Denk hierbij aan carpaccio of een heerlijke (gerookte) ossenworst.

Land:
Frankrijk
Jaartal:
2018
Regio:
Languedoc-Rousillon
Appelatie / Herkomst:
Pays d'OC IGP
Druivenras:
Cabernet Sauvignon & Merlot
Serveertemperatuur:
16-18°C
6,95

6,46 per 6

+

Omschrijving

Domaine de Castelnau "l'Expression du Languedoc"

Domaine de Castelnau ligt op 4 kilometer van de historische stad Pézenas, op een steenworp afstand van het Bassin van Thau. De historie van het Domaine is terug te voeren tot de 13de eeuw. In 1997 kocht Christophe Muret samen met zijn vrouw Beatrice het domaine met 57 Hectare en breidde het in de loop van de jaren verder uit tot 100 hectare met als voornaamste druivenrassen Chardonnay, Viognier, Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon. Daarnaast valt 20% van het bezit onder de AOP Picpoul de Pinet. Muret is een zeer getalenteerd wijnbouwer dat een compleet assortiment druiven weet te vinifiëren tot de essentie van hun respectievelijke cépages. Hij beschikt hiervoor over de meest geavanceerde en nieuwste technologieën en combineert die met de traditionele methodes. Er wordt zo duurzaam mogelijk gewerkt met respect voor de omgeving waarbij de goede verhouding tussen prijs en kwaliteit niet uit het oog wordt verloren. Ongeveer 15 jaar geleden werden de wijnen van Castelnau nog gemaakt door Laurent Miquel op Château Cazal Viel in Saint-Chinian. Sinds een tiental jaar is Domaine de Castelnau volledig onafhankelijk en gebeurt alles ter plaatse zonder tussenkomst van Miquel. Sindsdien is de kwaliteit er op vooruit gegaan.

Languedoc, een gebied om te ontdekken!

De Languedoc Roussillon is een fascinerende regio waar de druivenstokken en de Mediterrane zee elkaar tegen komen. Het is tevens het grootste wijngebied van Frankrijk. De laatste 15 jaar heeft de regio een transformatie doorgemaakt door de komst van een nieuwe generatie wijnmakers, met de focus of kwaliteit en duurzaamheid. Tot die tijd was een groot deel van de wijnen goedkoop en van middelmatige kwaliteit. Tegenwoordig vindt de wijnliefhebber die naar ambachtelijke, individuele, terroir gerichte wijnen zoekt, hier een diversiteit aan interessante wijnen die bovenal zeer correct geprijsd zijn. Helaas is het lastig om deze wijnen te vinden doordat het een groot en onduidelijk herkomstgebied is voor de consumenten. In tegenstelling tot gerenommeerde gebieden als de Bordeaux, Bourgogne of Rhône is er geen bewezen staat van dienst. Alle structurele problemen daargelaten komt er een heerlijke verscheidenheid aan druiven vandaan. Zoals Syrah, Grenache, Mourvèdre en Carignan van oude stokken voor rood. En voor wit, Bourboulenc, Clairette, Marsanne, Roussanne en Viognier. Elke druif heeft zijn favoriete herkomst en leveren heerlijke unieke wijnen af.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling