Domaine de Castelnau - Syrah Cayenne

2019, Languedoc-Rousillon, Pays d'OC IGP

De wijngaard waar deze Syrah vandaag komt, wordt Cayenne genoemd. Dat vraagt om nadere uitleg en heeft niets met de bekende auto van doen... De hoofdstad van de voormalige kolonie Frans Huyana heet Cayenne. Het leven in de gevangenis was daar zo zwaar, dat in de term Cayenne in het Frans is overgenomen wat betekent dat iets bijna niet te doen is en zelfs op slavernij lijkt. De wijngaard waar de Syrah staat aangeplant heeft een zeer arme, lastig te bewerken bodem en wordt door de wijngaardwerkers daarom Cayenne genoemd. De wijn die er wordt gemaakt is echter zeer de moeite waard. Prachtig cassisfruit en een heerlijke kruidigheid in de neus worden gecombineerd met een goede intensiteit, milde tannines en een mooie frisheid in de mond. Het is Domaine Castelnau weer gelukt om een prachtige wijn te maken voor een schappelijke prijs.

Land:
Frankrijk
Jaartal:
2019
Regio:
Languedoc-Rousillon
Appelatie / Herkomst:
Pays d'OC IGP
Druivenras:
Syrah
Serveertemperatuur:
16-18ΡC
6,95

6,46 per 6

+

Omschrijving

Domaine de Castelnau "l'Expression du Languedoc"

Domaine de Castelnau ligt op 4 kilometer van de historische stad Pézenas, op een steenworp afstand van het Bassin van Thau. De historie van het Domaine is terug te voeren tot de 13de eeuw. In 1997 kocht Christophe Muret samen met zijn vrouw Beatrice het domaine met 57 Hectare en breidde het in de loop van de jaren verder uit tot 100 hectare met als voornaamste druivenrassen Chardonnay, Viognier, Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon. Daarnaast valt 20% van het bezit onder de AOP Picpoul de Pinet. Muret is een zeer getalenteerd wijnbouwer dat een compleet assortiment druiven weet te vinifiëren tot de essentie van hun respectievelijke cépages. Hij beschikt hiervoor over de meest geavanceerde en nieuwste technologieën en combineert die met de traditionele methodes. Er wordt zo duurzaam mogelijk gewerkt met respect voor de omgeving waarbij de goede verhouding tussen prijs en kwaliteit niet uit het oog wordt verloren. Ongeveer 15 jaar geleden werden de wijnen van Castelnau nog gemaakt door Laurent Miquel op Château Cazal Viel in Saint-Chinian. Sinds een tiental jaar is Domaine de Castelnau volledig onafhankelijk en gebeurt alles ter plaatse zonder tussenkomst van Miquel. Sindsdien is de kwaliteit er op vooruit gegaan.

Languedoc, een gebied om te ontdekken!

De Languedoc Roussillon is een fascinerende regio waar de druivenstokken en de Mediterrane zee elkaar tegen komen. Het is tevens het grootste wijngebied van Frankrijk. De laatste 15 jaar heeft de regio een transformatie doorgemaakt door de komst van een nieuwe generatie wijnmakers, met de focus of kwaliteit en duurzaamheid. Tot die tijd was een groot deel van de wijnen goedkoop en van middelmatige kwaliteit. Tegenwoordig vindt de wijnliefhebber die naar ambachtelijke, individuele, terroir gerichte wijnen zoekt, hier een diversiteit aan interessante wijnen die bovenal zeer correct geprijsd zijn. Helaas is het lastig om deze wijnen te vinden doordat het een groot en onduidelijk herkomstgebied is voor de consumenten. In tegenstelling tot gerenommeerde gebieden als de Bordeaux, Bourgogne of Rhône is er geen bewezen staat van dienst. Alle structurele problemen daargelaten komt er een heerlijke verscheidenheid aan druiven vandaan. Zoals Syrah, Grenache, Mourvèdre en Carignan van oude stokken voor rood. En voor wit, Bourboulenc, Clairette, Marsanne, Roussanne en Viognier. Elke druif heeft zijn favoriete herkomst en leveren heerlijke unieke wijnen af.