Domaine des Pasquiers - Côtes du Rhône

2019, Côtes du Rhône, Côtes du Rhône AOC

Een frisse Côtes du Rhône (door de bodemsoort zand) met diepgang (door de lage opbrengsten van de planten). Deze wijn heeft geen houtrijping gehad, waardoor het sappige karakter voorop staat. De blend bestaat uit grenache en syrah. De wijn heeft een dieprode kleur. In de neus ruik je rood fruit, drop en kruidigheid. De smaak is fruitig en de textuur van de wijn is vlezig.

Land:
Frankrijk
Jaartal:
2019
Regio:
Côtes du Rhône
Appelatie / Herkomst:
Côtes du Rhône AOC
Druivenras:
Shiraz & Grenache
Serveertemperatuur:
16-18ΡC
Biologisch:
  • Biologisch
10,95

10,18 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

Domaine des Pasquiers wordt geleid door 2 broers, Jean-Claude en Philippe Lambert. Zij zijn de derde generatie wijnboeren die het domein leiden. Sinds 1935 maakt de familie hier op 87 hectares prachtige wijnen op een duurzame en ambachtelijke manier met gebruikmaking van moderne technieken. Inmiddels is ook de vierde generatie werkzaam in het bedrijf. Zoon Marius van Philippe werkt nu ook mee in de wijngaard en in de kelder. Alle wijnen zijn biologisch, er worden geen herbiciden en pesticiden in de wijngaard gebruikt. De familie Lambert streeft naar een optimale smaak in hun wijnen waarin de kenmerken van de druivensoort en het specifieke terroir optimaal tot uitdrukking komen.

Informatie gebied:

De wijngaarden zijn gelegen aan de voet van de prachtige Dentelles de Montmirail in de Vaucluse, net ten westen van de Mont Ventoux. De grond bestaat voornamelijk uit rode klei met keien die de warmte van overdag ‚s nachts goed vasthouden. Richting Sablet overheerst voornamelijk zand en kiezels. De wijngaarden liggen in het zuidelijk deel van de Rhône. Hier wordt 95% van alle Rhône-wijn geproduceerd (de Noordelijk Rhône produceert slechts 5% van het totaal!). Het klimaat is hier sterk beïnvloed door de Middellandse zee, maar de koude wind uit het noorden heeft ook hier nog invloed. Kenmerkend voor de wijnbouw in het zuiden is het snoeien van de meeste druivenstokken (behalve Syrah) in de vorm van een struik. De meeste wijn in het zuiden is een mengsel van meerdere druivensoorten. Grenache speelt hier de hoofdrol, aangevuld met o.a. Syrah, Carignan, Cinsault en Mourvèdre. De productieschaal is in tegenstelling tot het noorden enorm groot. Ruim 70% van de productie is in handen van coöperaties. Veel bulkaankopen worden hier gedaan door handelaren uit het noorden. Er is naast bulk gelukkig ook veel kwaliteit te vinden. Châteauneuf-du-Pape is de bekendste kwaliteitsnaam van het gebied. Hier vindt je de beroemde grote kiezels die zorgen voor warmteopslag overdag en warmteafgifte in de avond. Belangrijk hierbij is om de juiste producenten te kennen. Zij bepalen uiteindelijk de kwaliteit, Châteauneuf-du-Pape is hierop geen uitzondering!

Wijnbeschrijving:

De wijngaarden liggen net buiten het herkomstgebied Sablet (waar het wijnbedrijf gevestigd is) op een zandbodem. Deze lichte bodem zorgt voor frisheid in de wijn en voor een goede rijpheid van de druiven. Het warme klimaat heeft ook een grote invloed op de rijpheid. Deze wijn is een blend van de druivensoorten grenache en syrah. De stokken hebben een gemiddelde leeftijd van 20 jaar. Ze hebben een lage opbrengst en dat is gunstig, want de druiven beschikken daardoor over een goede concentratie in het sap en de geur. De trossen werden na de oogst ontsteeld en gekneusd alvorens een fermentatieproces van 10 tot 15 dagen in te gaan. De fermentatie gebeurt in betonnen kuipen om zoveel mogelijk het fruitkarakter van de wijn te garanderen. De wijn heeft een dieprode kleur. In de neus ruik je rood fruit, drop en kruidigheid. De smaak is fruitig en de textuur van de wijn is vlezig. De mooie lengte valt op.

Wijn/spijs combinatie:

Heerlijk bij carpaccio of bij gegrilde vleesgerechten.