Domaine des Pasquiers - Plan de Dieu

2016, Côtes du Rhône, Plan de Dieu

Als u een krachtige wijn uit de Zuidelijke Rhône zoekt, is deze Plan de Dieu waarschijnlijk iets voor u. De zon en de kruiden van de Vaucluse proeft u terug in deze wijn. De wijnen uit dit relatief minder bekende herkomstgebied (één van de Côtes de Rhône Villages) hebben een prima prijs-kwaliteit verhouding. Zo ook de Plan de Dieu. Mooie maaltijdwijn!

Land:
Frankrijk
Jaartal:
2016
Regio:
Côtes du Rhône
Appelatie / Herkomst:
Plan de Dieu
Druivenras:
Grenache, Syrah en Mourvedre
Serveertemperatuur:
16-18ΡC
Biologisch:
  • Biologisch
14,95

13,90 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

Domaine des Pasquiers wordt geleid door 2 broers, Jean-Claude en Philippe Lambert. Zij zijn de derde generatie wijnboeren die het domein leiden. Sinds 1935 maakt de familie hier op 87 hectares prachtige wijnen op een duurzame en ambachtelijke manier met gebruikmaking van moderne technieken. Inmiddels is ook de vierde generatie werkzaam in het bedrijf. Zoon Marius van Philippe werkt nu ook mee in de wijngaard en in de kelder. Alle wijnen zijn biologisch, er worden geen herbiciden en pesticiden in de wijngaard gebruikt. De familie Lambert streeft naar een optimale smaak in hun wijnen waarin de kenmerken van de druivensoort en het specifieke terroir optimaal tot uitdrukking komen.

Informatie gebied:

De wijngaarden zijn gelegen aan de voet van de prachtige Dentelles de Montmirail in de Vaucluse, net ten westen van de Mont Ventoux. De grond bestaat voornamelijk uit rode klei met keien die de warmte van overdag ’s-nachts goed vasthouden. Richting Sablet overheerst voornamelijk zand en kiezels. De wijngaarden liggen in het zuidelijk deel van de Rhône. Hier wordt 95% van alle Rhône-wijn geproduceerd (de Noordelijk Rhône produceert slechts 5% van het totaal!). Het klimaat is hier sterk beïnvloed door de Middellandse zee, maar de koude wind uit het noorden heeft ook hier nog invloed. Kenmerkend voor de wijnbouw in het zuiden is het snoeien van de meeste druivenstokken (behalve Syrah) in de vorm van een struik. De meeste wijn in het zuiden is een mengsel van meerdere druivensoorten. Grenache speelt hier de hoofdrol, aangevuld met o.a. Syrah, Carignan, Cinsault en Mourvèdre. De productieschaal is in tegenstelling tot het noorden enorm groot. Ruim 70% van de productie is in handen van coöperaties. Veel bulkaankopen worden hier gedaan door handelaren uit het noorden. Er is naast bulk gelukkig ook veel kwaliteit te vinden. Châteauneuf-du-Pape is de bekendste kwaliteitsnaam van het gebied. Hier vindt je de beroemde grote kiezels die zorgen voor warmteopslag overdag en warmteafgifte in de avond. Belangrijk hierbij is om de juiste producenten te kennen. Zij bepalen uiteindelijk de kwaliteit, Châteauneuf-du-Pape is hierop geen uitzondering!

Wijnbeschrijving:

De wijngaarden met wijnstokken van gemiddeld 30 jaar oud liggen op hellingen die naar het zuiden gericht zijn. Een beperkte opbrengst van maximaal 35hl per hectare van kalk - en leemgronden met grote keien geeft veel smaak aan deze wijn. Vergisting van de druiven onder gecontroleerde lage temperatuur van 15 tot 20 dagen en na de malolactische gisting rijpt de wijn verder op stalen cuves. Dieprood van kleur. Mooie volle geur van rijpe kersen en pruimen. Veel fruit in de smaak en een volle en lange afdronk. Prachtige volle wijn met wat kruidigheid en mooi in balans.

Wijn/spijs combinatie:

Heerlijk bij wildgerechten en Franse kazen. Nu op dronk, maar kan met gemak 5 tot 7 jaar worden bewaard.