Domaine des Pasquiers - Vin de Pays de Vaucluse

2019, Vaucluse, Vin de Pays de Vaucluse IGP

Dit is een IGP wijn omdat er een druivensoort in voorkomt, die eigenlijk niet hoort te worden aangeplant in de Rhone-streek: Merlot (de andere twee soorten zijn Marselan en Syrah). Maar wat een goed besluit van de wijnmakers om die druif in deze wijn te gebruiken! Een heerlijk sappige en soepele wijn voor alledag, maar dan op een heel hoog niveau. Het zijn biologisch geteelde druiven, dus dat is ook prettig!

Land:
Frankrijk
Jaartal:
2019
Regio:
Vaucluse
Appelatie / Herkomst:
Vin de Pays de Vaucluse IGP
Druivenras:
Merlot, Marselan, Syrah
Serveertemperatuur:
14-16ŒŒ°C
Biologisch:
  • Biologisch
8,50

7,91 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

Domaine des Pasquiers wordt geleid door 2 broers, Jean-Claude en Philippe Lambert. Zij zijn de derde generatie wijnboeren die het domein leiden. Sinds 1935 maakt de familie hier op 87 hectares prachtige wijnen op een duurzame en ambachtelijke manier met gebruikmaking van moderne technieken. Ze maken o.a. Gigondas en op Village-niveau Plan de Dieu en Sablet. Inmiddels is ook de vierde generatie werkzaam in het bedrijf. Zoon Marius van Philippe werkt nu ook mee in de wijngaard en in de kelder. Alle wijnen zijn sinds 2010 biologisch, er worden geen herbiciden en pesticiden in de wijngaard gebruikt. De familie Lambert streeft naar een optimale smaak in hun wijnen waarin de kenmerken van de druivensoort en het specifieke terroir optimaal tot uitdrukking komen.

Informatie gebied:

De afgebakende herkomstbenaming (IGP) ‘Vin de pays de Vaucluse’ mogen uit het gehele gelijknamige departement vandaan komen gelegen in het zuidoosten van Frankrijk. Het departement ligt in het hart van de zuidelijke Rhône. Beroemde wijndorpen als Chateauneuf-du-Pape, Gigondas en Vacqueyras, maar ook een groot deel van de Ventoux en Côtes du Rhone Villages AOP’s vallen hieronder. De IGP bestaat om de wijnboeren in het gebied de mogelijkheid te geven om met druivensoorten en wijnmaak technieken te werken die buiten de eigen en strengere AOP vallen. De Vaucluse is divers, van de alluviale vlaktes in het westen naar de pieken van het Luberon bergmassief in het oosten. Daarmee is er ook diversiteit in het hoofdzakelijke mediterrane klimaat. Vooral richting de bergen is er verkoeling te vinden. De zon schijnt hier uitbundig en wordt door de koele mistral die vanuit het noordwesten regelmatig waait. De wind zorgt ook voor een lager risico op schimmels in de wijngaard. De meeste wijnen die onder de IGP vallen zijn blends van rode druiven. Het merendeel bestaat uit klassieke Rhone variëteiten als Syrah en Grenache aangevuld met Cabernet Sauvignon en Merlot. De laatste zijn typisch voor wijnen uit een IGP maar niet voor de Rhone-vallei.

Wijnbeschrijving:

De wijngaarden kijken vanuit het mooi gesitueerde Sablet uit op de prachtige Dentelles de Montmirail, net ten westen van de Mont Ventoux. Deze ‘Vin de pays de Vaucluse’ is een fijne vondst. Veel beter dan veel van zijn gelijken uit het gebied (die vaak eenvoudig zijn). Een blend van Merlot, Marselan (een kruising van Grenache en Cabernet Sauvignon) en Syrah. Veel zacht rood fruit in de geur en smaak. Zacht en mooi afgerond in de mond met een prettige kruidige toets na. Dit is een uitstekende wijn voor alledag van hoog niveau.

Wijn/spijs combinatie:

De wijn gaat goed bij veel verschillende soorten eten. Charcuterie, geroosterd kippetje, pasta Bolognese, etc.