Domaine Doudet-Naudin - Pinot Noir

2017, Vin de France

De wijnen van Doudet Naudin kenmerken zich in het algemeen als zuivere wijnen. Zo ook deze pinot noir. Helder van kleur, een lichte tot medium diepte. Bleek rood in de rand. Een aromatische, licht aardse geur met wat kersenfruit. Zacht en rond op de tong, bijna fluwelig. Een soepele en gemakkelijke wijn met een hoge kwaliteit!

Land:
Frankrijk
Jaartal:
2017
Appelatie / Herkomst:
Vin de France
Druivenras:
Pinot Noir
Serveertemperatuur:
16-18ΡC
9,95

9,25 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

Dit domein is vanaf de oprichting in 1849 eigendom gebleven van dezelfde familie. De huidige eigenaar Yves Doudet is altijd trouw gebleven aan het karakter en de waarden waar het bedrijf al vanaf de eerste jaren voor stond.

Doudet-Naudin is één van de laatste, compleet onafhankelijke bedrijven van de Côte d'Or. Van dit bedrijf geen massa-producties, geen grote volumes, simpelweg omdat het helemaal niet kan. De Bourgogne is zo'n complex, gefragmenteerd gebied dat het onmogelijk is om grote volumes te produceren als men tenminste respect heeft voor 'terroir'.

Bij Doudet-Naudin gaat alle aandacht uit om elk terroir, elk (micro)-klimaat met zijn eigen kwaliteit tot uiting te laat komen in de wijn. Om deze authenticiteit te waarborgen worden de 'Villages' en alle 1er Cru's nooit geblend. "Een fles moet altijd de wijngaard en het wijnjaar vertegenwoordigen," aldus Yves.

De concentratie bij Doudet ligt op productie van Côtes de Beaune wijnen omdat het domein hier de meeste eigen wijngaarden heeft. Ook worden er druiven aangekocht van speciaal geselecteerde wijngaarden waar met dezelfde passie wordt gewerkt. Altijd handgeplukte druiven en streng geselecteerd, nooit 'mode-wijnen' met over-extractie.

De wijnen worden gebotteld veelal zonder filtering, waardoor het zeer goed mogelijk is dat de wijnen depot vormen. In de prachtige oude kelders rijpen de wijnen langzaam. Doudet heeft nog wijnen van vóór de 2e wereldoorlog bedekt onder een dikke laag natuurlijke schimmel. Hier liggen nog heel wat zeer oude wijnen te 'slapen'. 43 jaargangen van 1929 tot 1989 uit meer dan 150 appellations. De wijnen zijn per stuk te bestellen en gegarandeerd goed. Bestelt u namelijk een specifieke wijn dan worden er altijd minimaal 2 flessen geopend, gekeurd en herkurkt. 't Is wel duidelijk dat hiervoor diep in de buidel moet worden getast.

Informatie gebied:

Deze wijn is een Vin de Fance. Dat wil zeggen dat de druiven niet uit één herkomstgebied komen, ook niet uit één (grotere) wijnregio, maar uit meerdere, verder uiteenliggende wijngebieden. Zoals in dit geval uit de Bourgogne, maar ook uit de Languedoc. De druiven uit dit laatste gebied zijn gerijpter van aard dan die uit de Bourgogne: het warmere klimaat in het zuiden van Frankrijk is daar de oorzaak van. Als gevolg hiervan heeft deze pinot noir het beste van twee wijnregio's meegekregen: de elegantie van de Bourgogne en het rijpe, zeer sappige van de Languedoc.

Wijnbeschrijving:

De wijnen van Doudet Naudin kenmerken zich in het algemeen als zuivere wijnen. Helder van kleur, een lichte tot medium diepte. Bleekrood in de rand. Een aromatische, licht aardse geur met wat kersenfruit. Zacht en rond op de tong, bijna fluwelig. Een soepele en gemakkelijke wijn.

Wijn/spijs combinatie:

Goede begeleider van wat lichtere vleesgerechten, zoals varkensvlees of gevogelte. Vleesgerechten met frisse (citrus-) begeleiding combineren ook mooi met deze wijn.