Frédérique Piret - Fleurie Granits des Moriers

2019, Beaujolais, Fleurie AOP

Beaujolais wijnen gaan door voor lichte allemans-vrienden. Dat mag voor de generieke Beaujolais wijnen opgaan, dat is zeker niet het geval voor de wijnen uit één van de cru-dorpen van de Beaujolais, waarvan Fleurie er één is. Dan komt er karakter en herkenbaarheid bij. Deze Fleurie is typisch voor deze cru: heel veel fruit, zoals rood fruit van kersen, rode bessen, frambozen, maar ook kruidig en aards. Mineraliteit is in de wijn door de granieten bodem. De tannines zijn zacht en de zuren mild. Hij nodigt uit om bij te eten, bijvoorbeeld boeuf bourguignon maar ook paté.

Land:
Frankrijk
Jaartal:
2019
Regio:
Beaujolais
Appelatie / Herkomst:
Fleurie AOP
Druivenras:
Gamay
Serveertemperatuur:
14-16°C
14,25

13,25 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

Het wijnhuis heeft officieel Les Vignobles a la Combe. Wij noemen het liever de wijnen Jacky Piret. Een mooi familiedomein met hart voor de Beaujolais. Tegenwoordig geeft dochter Frédérique leiding aan het uit 13 hectare bestaande bedrijf. Ze heeft de passie voor de Beaujolais van haar moeder, Jacky, met de paplepel ingegoten. Er wordt veel arbeid verricht in de wijngaarden om de druiven zo natuurlijk mogelijk te laten rijpen. De druiven worden met de hand geplukt. De wijnen worden opgevoed op roestvrijstalen tanks. Ze maken gebruik van traditionele evenals moderne technieken.

Informatie gebied:

Officieel is de Beaujolais een onderdeel van de Bourgogne. In de praktijk wordt het als een apart gebied gezien. De Beaujolais is gelegen ten zuiden van de Bourgogne en ten noorden van Lyon. Het ligt als een corridor tussen de uitlopers van het “Massif Central” in het westen en de vlakte van de rivier de Saône in het oosten. De 500 tot 1.000 meter hoge bergen in het westen bieden beschutting aan de wijngaarden. Bovendien veroorzaakt de aanwezigheid van de bergrug föhneffecten. Deze warme valwind droogt de dominante westenwind uit, wat zeer bevorderlijk is voor de wijnbouw. De wijngaarden in de Beaujolais liggen op hoogte de 200 en 400 meter en zijn voornamelijk op de zuidelijke en zuidoostelijke hellingen gebouwd. Hierdoor profiteren zij van optimaal zonlicht. Factoren zoals geografische ligging, de hoogte en de aard van het landschap zorgen ervoor dat er in het gebied verschillende microklimaten voorkomen. Deze leveren een belangrijke bijdrage aan de eigenschappen van de verschillende Cru’s, de beste gebieden in de Beaujolais. De wijnranken van de tien Cru’s zijn allemaal aangeplant op oost-zuidoostelijke hellingen en liggen op een hoogte tussen de 200 en 500 meter. De bodem bestaat voornamelijk uit graniet, waardoor de wijnen structuur hebben. Alle rode wijnen zijn van één druivenvariëteit gemaakt, de Gamay. Bijna 99% van de wijnen zijn rood. De Gamay druif levert wijnen met een heel eigen karakter. Kenmerken zijn fruit, souplesse en vooral drinkbaarheid. Ideaal voor de wijndrinker die op zoek is naar minder zware wijnen.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling