Domaine La Suffrene - Bandol Rouge

2017, Provence, Bandol AOP

De druiven zijn afkomstig van wijnstokken geplant op een bodem van kalkhoudende klei (zorgt voor voldoende frisheid in de wijn). Na de oogst worden de druiven op een sorteertafel geselecteerd, kapotte druiven worden eruit gehaald. De Grenache en Cinsault worden samen gefermenteerd, net als de Mourvèdre en Carignan. Dit gebeurt op grote houten vaten en duurt ongeveer twee tot drie weken. Daarna rijpt de wijn op foudres en demi-muids voor minimaal 18 maanden. De wijnen worden niet gefilterd. De wijn is stevig en gestructureerd, rijke geur en smaak zonder zwaar te zijn. Specerijen, zwart fruit en wat aardse tonen op de achtergrond. Deze wijn is een goede begeleider van stevige vleessoorten, zoals biefstuk of ribeye.


Land:
Frankrijk
Jaartal:
2017
Regio:
Provence
Appelatie / Herkomst:
Bandol AOP
Druivenras:
Mourvèdre, Grenache, Cinsault en Carignan
Serveertemperatuur:
16-18°C
22,50

20,93 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

De Jeugdige Cedric Gravier nam het Bandol-domein in 1996 over van zijn grootvader en was de eerste van vier generaties die uit de coöperatie stapte en wijn onder eigen domeinlabel ging maken (rosé, rood en wit). Ongeveer 52 hectare aan wijngaarden is als een lappendeken verweven rondom het domein met een diversiteit aan terroirs. Het merendeel is geclassificeerd als Bandol en een kleine 5 hectare als Vin de Pays. Het domein bezit veel oude wijnstokken, zoals 70 jaar oude Carignan- en 50 jaar oude Mourvèdre-wijnstokken. Een deel van de oude stokken heeft hij gerooid en herplant om zodoende voor te zorgen dat in de toekomst niet alles tegelijk herplant moet worden en te zorgen voor continuïteit. Er wordt biologisch gewerkt maar niet gecertificeerd. La Suffrène is het enige domein met wijnstokken op 300 meter boven zeeniveau op de top van de heuvel “Les Lauves”, tevens de naam van hun top cuvée. De hoogte en nabijheid van de zee zorgt voor koele nachten en daarmee een lang groeiseizoen voor de druiven. Een wijn die met gemak 20 jaar kan rijpen, maar ook de Bandol rouge kan 10 jaar weggelegd worden.

Informatie gebied:

De mooiste rode wijnen van het zuiden van Frankrijk komen uit Bandol. Dat kun je in diverse wijnboeken lezen. "Bandol, dat is de Pauillac van de Provence", aldus Hugh Johnson. Jean-Marc Bara, een van Frankrijks betere wijnjournalisten, is een fan van Bandol: "Bandol met zijn aroma en smaak van rode vruchten, truffels en specerijen geeft mij, meer dan welke andere rode wijn uit het Franse Zuiden, een gelukzalig gevoel". Bandol is dé referentie voor de druif Mourvedre. Bandol is een wijnregio gelegen langs de oostkust van Marseille en Cassis. Het is internationaal één van de meest herkend regio’s van de Provence waar heerlijke wijn gemaakt wordt. De Bandol AOC bestaat uit 8 gemeenten. Kenmerkend voor de wijngaarden binnen deze gemeente is de bodem van silica en lijmsteen. Het zorgt er voor dat de bodem warm is. in combinatie met het kustklimaat is deze regio zeer geschikt voor de rijping van Mourvèdre. Dit is ook de belangrijkste druivensoort in Bandol. Voor zowel de rode en de rosé wijnen moet 50% van de blend uit Mourvèdre bestaan. De meeste wijnmakers gebruiken echter een groter percentage van deze druif. De blend wordt over het algemeen aangevuld met Grenache of Cinsaut.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling