Domaine Larue - Chassagne-Montrachet Rouge

2018, Bourgogne, Chassagne-Montrachet AOC

De wijngaarden liggen in het zuiden van de appellatie op een hoogte van 220 meter en hebben een oostelijke oriëntatie. De bodemsoort is klei-kalksteen. De stokken werden geplant tussen 1941 en 1976. Het bedrijf bewerkt de wijngaard volgens de principes van de z.g. lutte raisonnée (geen pesticiden gebruiken tenzij het werkelijk onvermijdelijk is). De druiven werden met de hand geplukt en daarna handmatig gesorteerd. De druiven werden bij binnenkomst gesorteerd op kwaliteit. Daarna volgde ontsteling, waarbij 20 tot 30% van de trossen in zijn geheel werden verwerkt. Tijdens de fermentatie werd de hoed van de most 3 keer per dag ondergedompeld om een betere extractie te verkrijgen. De rijping vond plaats in barriques, waarvan 30% nieuw eikenhout is. Na een periode van een jaar in de barriques (tijdens welke periode de wijn steeds in contact geweest met zijn dode gistcellen) is de wijn overgestoken in rvs tanks om tot rust te komen. Daarna volgde een lichte klaring en dan botteling. De wijn heeft een diepe kleur met aroma's van vers, rood fruit met een goed geïntegreerde geur van het eikenhout. In de smaak valt het zijdezachte mondgevoel op. De tannines zijn aanwezig maar verfijnd. De wijn heeft een stevige body, maar die vormt geen beletsel voor elegantie. Een lange afdronk tot slot. Er zijn 5500 flessen gebotteld. Deze wijn is jong al drinkbaar, maar is op zijn best 3 tot 10 jaar na oogst.


Land:
Frankrijk
Jaartal:
2018
Regio:
Bourgogne
Appelatie / Herkomst:
Chassagne-Montrachet AOC
Druivenras:
Pinot Noir
Serveertemperatuur:
14-16ŒŒ°C
32,95

30,64 per 6

+

Omschrijving

Domaine Larue in Gamay heeft in korte tijd een zeer goede reputatie verworven met hun wijnen uit o.a. Saint-Aubin, Puligny-Montrachet en Chassagne Montrachet. In lichte traditionele stijl, precies en niet teveel hout. De gebroeders Didier en Denis (en zijn zoon Bruno) Larue hebben hun domaine in Gamay, een gehuchtje ten noordoosten van Saint-Aubin. De wijngaarden liggen daarom ‘aan de goede kant’ van Saint-Aubin, namelijk aan de kant van Chassagne en Puligny Montrachet. Het Domaine produceert behalve veel Saint-Aubin ook wijnen uit Chassagne en Puligny Montrachet, appellaties die meer tot de verbeelding spreken, omdat de beste witte wijnen van de wereld er worden gemaakt. De familie heeft al diverse generaties wijngaarden in bezit, maar Didier en Denis hebben besloten zelf te gaan bottelen. In korte tijd hebben ze een zeer goede reputatie verworven met een eerlijke, pure, terroir-gerichte stijl tegen verhoudingsgewijs goede prijzen. Het wijngaardbeheer is nauwgezet: er wordt kort gesnoeid en er vindt groene oogst plaats, zodat de opbrengst per hectare laag is. Er worden weinig bestrijdingsmiddelen gebruikt en er wordt met de hand geplukt.