Domaine Larue - St-Aubin 1er Cru Sur le Sentier Clou

2018, Bourgogne, Saint-Aubin 1er Cru AOC

De percelen waar deze wijn vandaan komt, zijn gelegen in het hart van de appellatie en liggen op 280 meter hoogte. De stokken van deze Pinot Noir zijn geplant tussen 1966 en 2018. Het bedrijf bewerkt de wijngaard volgens de principes van de z.g. lutte raisonnée (geen pesticiden gebruiken tenzij het werkelijk onvermijdelijk is). De druiven werden met de hand geplukt en daarna handmatig gesorteerd. Een deel van de trossen werden ontsteeld; 20 tot 30% werden in zijn geheel verwerkt. Tijdens de fermentatie werden de hoed van de most drie keer per dag ondergeduwd, waardoor de extractie van de druiven beter gebeurt. Alle wijn werd overgestoken in eikenhouten barriques, waarvan 30% nieuw hout. Daarna volgt de houtrijping van 12 maanden, waarbij de dode gistcellen in contact blijven met de wijn. Tot slot wordt de wijn overgestoken in rvs tanks, waar de wijn nog 6 maanden tot rust kan komen. Na een lichte klaring volgt de botteling van de wijn. Het resultaat is een wijn met een vrij diepe rode kleur met in de neus vers rood fruit en aroma's van het eikenhout. De textuur van de wijn is zijdezacht met vriendelijke tannines. Er zijn 6000 flessen van de wijn gebotteld. Hij kan jong worden gedronken, maar de top komt als de wijn 2 tot 7 jaar oud is.


Land:
Frankrijk
Jaartal:
2018
Regio:
Bourgogne
Appelatie / Herkomst:
Saint-Aubin 1er Cru AOC
Druivenras:
Pinot Noir
Serveertemperatuur:
14-16ŒŒ°C
30,95

28,78 per 6

+

Omschrijving

Domaine Larue in Gamay heeft in korte tijd een zeer goede reputatie verworven met hun wijnen uit o.a. Saint-Aubin, Puligny-Montrachet en Chassagne Montrachet. In lichte traditionele stijl, precies en niet teveel hout. De gebroeders Didier en Denis (en zijn zoon Bruno) Larue hebben hun domaine in Gamay, een gehuchtje ten noordoosten van Saint-Aubin. De wijngaarden liggen daarom ‘aan de goede kant’ van Saint-Aubin, namelijk aan de kant van Chassagne en Puligny Montrachet. Het Domaine produceert behalve veel Saint-Aubin ook wijnen uit Chassagne en Puligny Montrachet, appellaties die meer tot de verbeelding spreken, omdat de beste witte wijnen van de wereld er worden gemaakt. De familie heeft al diverse generaties wijngaarden in bezit, maar Didier en Denis hebben besloten zelf te gaan bottelen. In korte tijd hebben ze een zeer goede reputatie verworven met een eerlijke, pure, terroir-gerichte stijl tegen verhoudingsgewijs goede prijzen. Het wijngaardbeheer is nauwgezet: er wordt kort gesnoeid en er vindt groene oogst plaats, zodat de opbrengst per hectare laag is. Er worden weinig bestrijdingsmiddelen gebruikt en er wordt met de hand geplukt.