Domaine Latour-Giraud - Meursault 1er Cru Genevrières

2017, Bourgogne, Meursault 1er Cru AOC

De Premier Cru Genevrières is met 16 ha de grootste premier cru van Meursault (en met Perrières de belangrijkste). Domaine Latour-Giraud heeft hier 2,5 ha en is daarmee het bedrijf dat het meeste Genevrières in bezit heeft. De naam Genevrières zou komen van de jeneverbesplant die er lange tijd heeft gestaan. De structuur van de wijnen van deze premier cru wordt alom geroemd. De rondeur gaat diep en is zacht. Hij is elegant. Hij heeft de bekende aroma's van een top Meursault: rijp wit en geel fruit, boterig en notig, maar ook kruidig en een romig mondgevoel. Naast kracht heeft hij ook elegantie (mineralen) en mooie zuren. De afdronk lijkt eindeloos. Het is het beste om deze wijn niet in zijn prille jeugd te drinken, maar nog te wachten tot 10 jaar na oogst. Kan daarna nog zeker 10 jaar bewaard worden, volgens de makers, maar wij denken dat het nog wel langer kan, mits onder de juiste condities opgelegd.


Land:
Frankrijk
Jaartal:
2017
Regio:
Bourgogne
Appelatie / Herkomst:
Meursault 1er Cru AOC
Druivenras:
Chardonnay
Serveertemperatuur:
12-14°C
74,95

69,70 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent

Jean Pierre Latour is een rustige man uit Meursault, die wars is van standing en reputaties. Hij maakt prachtige wijnen (krachtig wit en verfijnd rood) die internationaal groot aanzien genieten.

Sinds 1680 worden bij Domaine Latour-Giraud druiven geteeld en sinds 1848 gebeurt dit in Meursault. Rond 1980 werd de beslissing genomen zelf te bottelen en niet meer aan handelaren te leveren. Het is nog steeds de trend voor druiventelers in Bourgogne om zelf wijn te gaan maken. Dit is de reden dat de handelaren zelf steeds meer wijngaarden opkopen om hun positie te kunnen behouden. Nu wordt het familiebedrijf geleid door Jean-Pierre Latour, die onder anderen wordt bijgestaan door zijn zus Florence. Het domein telt 10 hectare, waarvan 80% voor witte en 20% voor blauwe druiven. De Chardonnay wijngaarden liggen bijna allemaal in Meursault in de gemeente-appellatie en premier cru. De blauwe druiven groeien vooral in premier cru wijngaarden in Pommard (Refène), Volnay (Clos des Chênes). Het bedrijf kent grote internationale erkenning, zoals tot 95 punten van Robert Parker voor één van de witte wijnen.

Informatie wijngebied

Meursault is de belangrijkste gemeenteappellation voor grote witte wijnen in de Bourgogne, beter bepaald Côte de Beaune. Het is geen grote appellation; nog geen 400 ha. De ondergrond bepaalt voor een belangrijk gedeelte het karakter van een Meursault, namelijk kalk en mergel. Er liggen prachtige premier cru wijngaarden (in totaal 19!) in deze gemeente waarvan er een aantal kwalitatief geweldig goed zijn, zoals Charmes, Genevrières, Perrières en Les Caillerets.

Een Meursault heeft een karakter dat met de volgende termen goed te beschrijven is. Vaak vol van smaak, nootachtig, boterig, houtgerijpt, soms vet en toch fris. Ze hebben bijna allemaal een behoorlijk lang ouderingspotentieel.


Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling