Domaine Latour-Giraud Meursault - Cuvée Charles Maxime

2017, Bourgogne, Meursault AOC

Dit is de generieke Meursault van dit bedrijf (dus niet komend van een Premier Cru), maar wat een mooie wijn! Hij wordt wel omschreven als "vrouwelijk" en komt van de wijngaarden in 7 verschillende z.g. climates binnen Meursault. Dat betekent ook dat de bodemsoorten onderling verschillen, een en ander heeft geleid tot een mooie, homogene smaak. De wijn is elegant met rondeur, zachtheid, maar ook frisse zuren en tonen van hazelnoot. De mineraliteit van de bodemsoorten komt goed door in de wijn. Bewaarmogelijkheden: 6 a 7 jaar.


Land:
Frankrijk
Jaartal:
2017
Regio:
Bourgogne
Appelatie / Herkomst:
Meursault AOC
Druivenras:
Chardonnay
Serveertemperatuur:
10-12°C
47,95

44,59 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent

Jean Pierre Latour is een rustige man uit Meursault, die wars is van standing en reputaties. Hij maakt prachtige wijnen (krachtig wit en verfijnd rood) die internationaal groot aanzien genieten.

Sinds 1680 worden bij Domaine Latour-Giraud druiven geteeld en sinds 1848 gebeurt dit in Meursault. Rond 1980 werd de beslissing genomen zelf te bottelen en niet meer aan handelaren te leveren. Het is nog steeds de trend voor druiventelers in Bourgogne om zelf wijn te gaan maken. Dit is de reden dat de handelaren zelf steeds meer wijngaarden opkopen om hun positie te kunnen behouden. Nu wordt het familiebedrijf geleid door Jean-Pierre Latour, die onder anderen wordt bijgestaan door zijn zus Florence. Het domein telt 10 hectare, waarvan 80% voor witte en 20% voor blauwe druiven. De Chardonnay wijngaarden liggen bijna allemaal in Meursault in de gemeente-appellatie en premier cru. De blauwe druiven groeien vooral in premier cru wijngaarden in Pommard (Refène), Volnay (Clos des Chênes). Het bedrijf kent grote internationale erkenning, zoals tot 95 punten van Robert Parker voor één van de witte wijnen.

Informatie wijngebied

Meursault is de belangrijkste gemeenteappellation voor grote witte wijnen in de Bourgogne, beter bepaald Côte de Beaune. Het is geen grote appellation; nog geen 400 ha. De ondergrond bepaalt voor een belangrijk gedeelte het karakter van een Meursault, namelijk kalk en mergel. Er liggen prachtige premier cru wijngaarden (in totaal 19!) in deze gemeente waarvan er een aantal kwalitatief geweldig goed zijn, zoals Charmes, Genevrières, Perrières en Les Caillerets.

Een Meursault heeft een karakter dat met de volgende termen goed te beschrijven is. Vaak vol van smaak, nootachtig, boterig, houtgerijpt, soms vet en toch fris. Ze hebben bijna allemaal een behoorlijk lang ouderingspotentieel.


Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling