Domaine Mouton - Givry 1er Cru Clos Charlé

2017, Bourgogne, Givry 1er Cru

Deze Givry Premier Cru is gemaakt van 100% Pinot Noir en komt van de ommuurde wijngaard Clos Charlé. Deze wijngaard is gesitueerd op ongeveer 220 meter hoogte met een zuidelijke oriëntatie. De stokken werden aangeplant tussen 1992 en 1998. De bodem is van kalksteen. Er werden geen pesticiden in de wijngaard gebruikt. De druiven werden hand-geplukt en ontsteeld alvorens een koude voorweking begon. De fermentatie nam tussen de 12 en 15 dagen in beslag onder temperatuur-gecontroleerde condities. Dagelijks werd de "hoed" ondergedompeld voor een goede extractie van de druiven. Daarna kreeg 30% van de wijn een houtrijping in nieuwe vaten en de rest in vaten van 1 en 2 jaar oud. Het resultaat is een prachtige rode wijn waarin rood fruit het meest in het oog springt, maar ook kun je menthol waarnemen. In de mond niet alleen de fruitaroma's, maar ook aardse tonen en leer. Dankzij de mooie zuren en stevige, maar rijpe tannines is er een evenwichtige wijn ontstaan met een minerale afdronk. De wijn kan uitstekend ouderen, maar hij begint mooi op dronk te komen 2 tot 5 jaar na de oogst (afhankelijk van de kwaliteit van het oogstjaar)


Land:
Frankrijk
Jaartal:
2017
Regio:
Bourgogne
Appelatie / Herkomst:
Givry 1er Cru
Druivenras:
Pinot Noir
Serveertemperatuur:
14-16°C
30,95

28,78 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent

Het Domaine Mouton wordt vandaag de dag geleid door de vierde generatie Mouton: Laurent. Het bedrijf is gevestigd in Poncey-Givry. Deze plaats ligt ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Beaune en 17 kilometer ten westen van Chalon-sur-Saône. De familie heeft 11 hectare in bezit, die in de appellation Givry en Givry Premier Cru liggen.

Informatie gebied

Givry maakt deel uit van de Bourgogne, beter bepaald de Côte Chalonnaise dat ten zuiden van de Côte de Beaune ligt. In het zuiden grenst dit gebied aan de Mâconnais.

Côte Chalonnaise is een betrekkelijk smalle strook van 30 kilometer noord-zuid, waar in totaal 2124 ha wijngaarden zijn aangeplant. De wijnen uit dit gebied hebben vaak een goede prijs-kwaliteitverhouding, hoewel de kwaliteit van de wijnen uit bijvoorbeeld Côte de Beaune of Côte d’Or hoger is. Maar voor de wijnen uit die twee laatste streken betaal je dan ook veel meer.

De druiven in de Côte Chalonnaise rijpen over het algemeen goed, maar doordat de meeste wijngaarden aanzienlijk hoger liggen (namelijk tussen de 250 tot 370 meter) dan bijvoorbeeld in de Côte de Beaune, is het oogstmoment wat later. In dit wijnbouwgebied vallen 44 gemeenten. De wijngaarden liggen soms op steile hellingen. Omdat de bodem niet overal even geschikt is voor wijnbouw, staan lang niet overal druiven aangeplant; wijngaarden worden afgewisseld met velden of bossen. De bodemverschillen zijn groot. Maar vaak heeft de bodem kalksteen en mergel aan de oppervlakte.

Er zijn in de appellation Givry (280 ha aangeplant) opvallend veel ommuurde wijngaarden. Een bekende is de premier cru Clos Jus, die bekend is om zijn krachtige rode wijnen. In Givry zit relatief veel graniet in de bodem. De rode wijnen uit Givry staan daarom bekend om hun goede structuur en daarmee ook goede rijpingsmogelijkheden. In Givry wordt voor 85% rode wijn gemaakt. De rode wijnen worden gemaakt van Pinot Noir, maar als aanvullende druivensoorten mogen Chardonnay en Pinot Gris worden toegevoegd. Voor de witte wijnen is Chardonnay de hoofddruif en mogen Pinot Blanc en Pinot Gris de aanvullende druiven zijn.