Domaine Mouton - Givry Blanc

2017, Bourgogne, Givry AOP

Een mooie "instap" Givry, die gemaakt is om een licht verteerbare wijn op te leveren. Maar "licht verteerbaar" is niet bepaald een alledaags wijntje. Hij heeft aroma's van wit fruit en ook een mooi botertje, dat zo fijn kan zijn aan een Chardonnay uit de Bourgogne. De afdronk is lang en mineraal. Hij is het mooist op dronk vanaf 2 tot 4 jaar na de oogst. Dan geeft hij zijn gehiemen pas mooi prijs!

Land:
Frankrijk
Jaartal:
2017
Regio:
Bourgogne
Appelatie / Herkomst:
Givry AOP
Druivenras:
Chardonnay
Serveertemperatuur:
10-12ΡC
19,95

18,55 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent

Het Domaine Mouton wordt vandaag de dag geleid door de vierde generatie Mouton: Laurent. Het bedrijf is gevestigd in Poncey-Givry. Deze plaats ligt ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Beaune en 17 kilometer ten westen van Chalon-sur-Saône. De familie heeft 11 hectare in bezit, die in de appellation Givry en Givry Premier Cru liggen.

Informatie gebied

Givry maakt deel uit van de Bourgogne, beter bepaald de Côte Chalonnaise dat ten zuiden van de Côte de Beaune ligt. In het zuiden grenst dit gebied aan de Mâconnais.

Côte Chalonnaise is een betrekkelijk smalle strook van 30 kilometer noord-zuid, waar in totaal 2124 ha wijngaarden zijn aangeplant. De wijnen uit dit gebied hebben vaak een goede prijs-kwaliteitverhouding, hoewel de kwaliteit van de wijnen uit bijvoorbeeld Côte de Beaune of Côte d’Or hoger is. Maar voor de wijnen uit die twee laatste streken betaal je dan ook veel meer.

De druiven in de Côte Chalonnaise rijpen over het algemeen goed, maar doordat de meeste wijngaarden aanzienlijk hoger liggen (namelijk tussen de 250 tot 370 meter) dan bijvoorbeeld in de Côte de Beaune, is het oogstmoment wat later. In dit wijnbouwgebied vallen 44 gemeenten. De wijngaarden liggen soms op steile hellingen. Omdat de bodem niet overal even geschikt is voor wijnbouw, staan lang niet overal druiven aangeplant; wijngaarden worden afgewisseld met velden of bossen. De bodemverschillen zijn groot. Maar vaak heeft de bodem kalksteen en mergel aan de oppervlakte.

Er zijn in de appellation Givry (280 ha aangeplant) opvallend veel ommuurde wijngaarden. Een bekende is de premier cru Clos Jus, die bekend is om zijn krachtige rode wijnen. In Givry zit relatief veel graniet in de bodem. De rode wijnen uit Givry staan daarom bekend om hun goede structuur en daarmee ook goede rijpingsmogelijkheden. In Givry wordt voor 85% rode wijn gemaakt. De rode wijnen worden gemaakt van Pinot Noir, maar als aanvullende druivensoorten mogen Chardonnay en Pinot Gris worden toegevoegd. Voor de witte wijnen is Chardonnay de hoofddruif en mogen Pinot Blanc en Pinot Gris de aanvullende druiven zijn.