Domaine Specht - Edelzwicker

2018, Elzas, Alsace AOC

Edelzwicker is een blend van traditionele Elzasdruiven. Het geeft de smaken van deze druiven weer, zonder dat één van de cépages overheerst. Deze wijn is gemaakt van Sylvaner, Chasselas, Pinot Blanc, Riesling en Muscat en is fruitig en licht geparfumeerd in de geur. De smaak is volfruitig, harmonieus en soepel. Heerlijk als aperitief en een aspergewijn bij uitstek. Zeker in combinatie met ham, ei, zalm of botersaus. Verder ook lekker bij witvis, gevogelte, of traditionele Elzassergerechten met zuurkool, of flammkuchen.

Land:
Frankrijk
Jaartal:
2018
Regio:
Elzas
Appelatie / Herkomst:
Alsace AOC
Druivenras:
Complantation van Riesling, Pinots en een klein beetje Muscat & Chasselas
Serveertemperatuur:
10-12ΡC
9,95

9,25 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

De broers Jean-Paul en Denis Specht en zoon Thibault hebben de leiding over dit domein van 10 hectares. De wijngaarden liggen gunstig gelegen op de heuvels van de Vogezen in de buurt van Mittelwihr. Mooi beschut en perfect gelegen op de zon liggen 40 percelen, waarop de diverse druivenrassen groeien. De familie maakt wijn op een zo verantwoorde manier. Dit betekent dat ze alleen ingrijpen, als de oogst echt in gevaar komt. Ze maken een mooie lijn klassieke Elzaswijnen, heerlijk droog en fruitig.

Informatie gebied:

De Elzas (in het Frans Alsace genoemd) is een wijnstreek in het noordoosten van Frankrijk, gelegen tussen de Vogezen in het westen en de Rijn in het oosten, noordelijk begrensd door Straatsburg, zuidelijk door Mulhouse. Hogerop bevinden zich nog twee kleinere deelgebieden.

Omdat dit wijngebied in het westen door een bergketen begrensd wordt, ligt het in de z.g. regenschaduw van de Vogezen. Daardoor is de Elzas een relatief droog gebied en heeft het bijzonder veel zonuren. Dat komt uiteraard de wijnbouw ten goede. De wijngaarden van de Elzas liggen gedeeltelijk in de vlakke vallei van de Rijn. Daar komen niet de kwalitatief meest hoogstaande wijnen vandaan. Daarvoor moeten we in de langgerekte, westelijk gelegen heuvelrug (die loopt van noord naar zuid) zijn. Deze heuvels vormen het begin van de hoge, al genoemde Vogezen. Maar de hoogte van de wijngaarden is beperkt tussen de 200 en 400 meter.

De bodem is uiterst divers; het is een lappendeken van bodemsoorten. Elke paar kilometer wisselt dat, waardoor Elzas wijnen onderling sterk kunnen verschillen. Een spannende wijnstreek in dat opzicht!

De wijnen van de Elzas zijn doorgaans cépagewijnen. Ze worden van één druivenras gemaakt en worden niet genoemd naar de naam van het dorp waarin de productie plaatsvindt, maar naar de naam van het gebruikte druivenras. De bekendste druivenrassen die gebruikt worden zijn de Gewurztraminer, Riesling, Pinot Gris, Muscat en Pinot Blanc. De eerste vier zijn de zogenaamde edele druivenrassen en mogen, mits aan bepaalde voorwaarden voldaan de naam “Alsace Grand Cru” dragen.

Tot slot is de Elzas beroemd om zijn prachtige dorpen en steden. Uiterlijk doen ze sterk aan Duitsland denken, wat niet vreemd is omdat deze streek in de loop van de eeuwen meerdere keren van land is gewisseld als gevolg van verschrikkelijke oorlogen tussen met name Duitsland en Frankrijk. Sinds de Tweede Wereldoorlog is de Elzas Frans grondgebied.