Domaine Vacheron - Sancerre Rouge "Belle Dame"

2016, Loire, Sancerre AOC

Rode Sancerre is lang niet zo bekend als witte, maar zeker zo interessant. Rode Sancerre wijnen worden van 100% Pinot Noir gemaakt. Ze zijn bedoeld om vrij jong te drinken. Deze wijn is robijnrood van kleur. In de neus kers, bosbessen, kruiden en amandel. In de mond valt de kracht op, evenals de mooie zuren. De tannines zijn zacht en rijp. De afdronk is lang en mineraal.


Land:
Frankrijk
Jaartal:
2016
Regio:
Loire
Appelatie / Herkomst:
Sancerre AOC
Druivenras:
Pinot Noir
Serveertemperatuur:
14-16°C
Biologisch:
  • Biodynamisch
51,50

47,90 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

Dit bedrijf hoort bij de absolute topbedrijven uit de Loire streek. Het is erop gericht het terroir van de Loire (of een wijngaard binnen dat gebied) zo goed tot uitdrukking te brengen in de wijnen die ze maken. Al langere tijd werken ze biologisch, maar sinds 2004 werken ze geheel volgens de biodynamische principes van wijn maken. De leiding van het bedrijf is in handen van twee neven, Jean-Laurent en Jean-Dominique. Ze zijn bij hun bedrijfsvoering niet op uiterlijkheden gericht, zoals een glanzende website en dergelijke, maar uitsluitend gericht op de kwaliteit van hun wijnen. Ze hebben percelen op twee verschillende, en onderscheidende bodemsoorten: op kalksteen en op vuursteen (die in combinatie met Sauvignon Blanc fantastische wijnen opleveren). Ze doen sterk aan de zogenaamde groene oogst, waarbij in het groeiseizoen trosjes druiven weggeknipt worden, waardoor er weliswaar minder liters druivensap van de wijngaard komt, maar waardoor je veel meer concentratie in de wijn krijgt.

Informatie gebied:

De Loire is één van de historisch meest bekende landschappen van Frankrijk. Ooit hadden heel wat koningen en prinsen hier hun zomerresidenties. De Loire is de langste rivier in Frankrijk en één van de laatste natuurlijk, onaangetaste waterlopen van Europa. Ze ontspringt als een bergriviertje in de Cévennes. Na ruim 1000 km mondt ze in de omgeving van Nantes uit in de Atlantische Oceaan. Vanaf het plaatsje Pouilly-sur-Loire, ongeveer 180 onder Parijs, begint het wijngebied waaraan de rivier zijn naam heeft verleend. Dit alles vormt zich niet direct een geheel zoals we bijvoorbeeld in de Bordeaux kennen. Het heeft eerder het aanzicht van een lappendeken. De meest uitgestrekte appellation is de Touraine. Touraine is een trekpleister zowel op toeristisch, culinair en cultureel gebied voor de wijnliefhebber. De overkoepelende appellation Touraine een heel gamma van zeer gemakkelijk verkrijgbare en betaalbare rode, witte en roséwijnen. De beste wijnen worden gemaakt van de Sauvignon Blanc druif. De druif die naam en faam geniet in de wijnen van Pouilly Fumé en Sancerre. De Sauvignon Blancs uit Touraine staan bekend als een uitstekend alternatief voor Pouilly Fumé en Sancerre. Dankzij de relatief noordelijke ligging van de Loire komt deze druif hier het best tot zijn recht. De wijnen blijven hierdoor fris, aromatisch en fruitig.