Finca Fabian - Chardonnay

2019, Castilië-La Mancha, Vino de la Tierra de Castilla

De druiven voor deze wijn zijn in de nacht, bij relatieve koelte, geoogst. Dat is gedaan om de frisheid van het sap zeker te stellen. Dat is te proeven in de wijn: hij heeft frisse aroma’s van exotisch fruit. In de smaak is hij eveneens fris en intens, met mooie zuren. De smaken van tropisch fruit vullen de mond. Hij heeft een mooie lange afdronk. Fijne aperitiefwijn, maar ook heel fijn bij allerlei visgerechten.

Land:
Spanje
Jaartal:
2019
Regio:
Castilië-La Mancha
Appelatie / Herkomst:
Vino de la Tierra de Castilla
Serveertemperatuur:
8-10°C
Biologisch:
  • Biologisch
7,50

6,98 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

Het ‘chateau’ is gelegen in las Pedroneras , precies halverwege Madrid en Valencia. Er zijn 110 ha met wijngaarden beplant die volledig in eigendom zijn. Het domein is pas opgericht in 2005. De wijngaarden van Dominio de Punctum zijn gelegen op een hoogvlakte van 750 meter boven de zeespiegel met een bodem van zand, leem en die rijk is aan kalk. Derhalve een zeer geschikt terroir voor het maken van uitstekende wijnen. Het ‘unique selling point’ van de Punctum is dat alle wijnen worden gemaakt volgens biologische methoden. Zij willen enkel wijnen maken met een duidelijke boodschap: natuurlijk, authentiek, goede kwaliteit en via biodynamische wijnbouw verantwoording nemen voor het ecosysteem in de toekomst. Dit resulteert dan ook in wijnen met een duidelijk eigen gezicht met veel smaak en karakter.

Informatie gebied:

La Mancha is een ideaal wijnbouwgebied omdat, ondanks een lage opbrengst per hectare, de kwaliteit van het fruit, de rijpingscyclus en de gezondheid van de wijnstokken uitzonderlijk goed zijn. Het land stijgt licht vanuit het noorden naar het zuiden, tussen Aranjuez op 489 meter tot La Mancha op 700 meter. Dan daalt het weer richting Manzanares, dat ligt op 645 meter hoogte. Hoewel dit een groot gebied is, zijn de vlakke ligging en de bodem verbazingwekkend consistent – roodbruine, zanderige kleigrond, laag in organisch materiaal en rijk aan kalksteen en kalk. Kalkstenen aderen komen in de bodem veel voor en deze moeten doorgebroken worden om de wortels van de wijnstokken dieper de grond in te laten groeien. De vlakten van La Mancha, gelegen op een gemiddelde hoogte van ca.700 meter, hebben een typisch continentaal klimaat; de ijzig koude winters maken in het voorjaar vrijwel direct plaats voor een verzengende hitte in de zomer. De zomertemperatuur is vaak 45 graden, terwijl in de winter de temperatuur kan dalen tot –12/15 graden. De hoeveelheid regen is schaars – slechts 300 tot 400 mm per jaar – en lange periodes van droogte komen vaak voor. Dit is ook de doorslaggevende oorzaak voor het feit dat meer dan 95% van La Mancha’s wijngaarden uit zeer droge landbouwgrond bestaat. Daarnaast heeft de streek meer dan 3.000 uur zon per jaar.

Het oude beeld van La Mancha, dat alleen goedkope en matige bulkwijnen produceerde, is al enige tijd een achterhaald begrip. Intussen is er veel veranderd en worden er uitstekende wijnen geproduceerd. Aan het eind van de jaren ’70 van de 20e eeuw kochten grote bedrijven hier land en investeerden ze zwaar in nieuwe vinificatietechnologie, waardoor een revolutie in de sector werd ontketend. Daarnaast vormde een groot aantal kleine, traditionele bodega’s coöperaties. De laatste tien jaar bedroegen de investeringen in de verbeteringen van de infrastructuur van de wijnmakerijen meer dan 360 miljoen euro, maar men is nog lang niet klaar. Veel van deze wijnmakerijen en coöperaties zijn nog altijd onverminderd bezig met het moderniseringsproces. Een belangrijk aspect bij de kwaliteitsverbetering van de wijnen is de investering in menskracht geweest: de inlijving van oenologen, chemici en overig hooggekwalificeerd personeel heeft een onomstotelijke kwaliteitsverbetering veroorzaakt.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling