Omschrijving
Informatie producent:
Het
‘chateau’ is gelegen in las Pedroneras , precies halverwege Madrid en Valencia.
Er zijn 110 ha met wijngaarden beplant die volledig in eigendom zijn. Het domein is pas opgericht in 2005. De
wijngaarden van Dominio de Punctum zijn gelegen op een hoogvlakte van 750 meter
boven de zeespiegel met een bodem van zand, leem en die rijk is aan kalk.
Derhalve een zeer geschikt terroir voor het maken van uitstekende wijnen. Het
‘unique selling point’ van de Punctum is dat alle wijnen worden gemaakt volgens
biologische methoden. Zij willen enkel
wijnen maken met een duidelijke
boodschap: natuurlijk, authentiek, goede kwaliteit en via biodynamische
wijnbouw verantwoording nemen voor het ecosysteem in de toekomst. Dit resulteert dan ook in wijnen met een
duidelijk eigen gezicht met veel smaak en karakter.
Informatie gebied:
La Mancha is
een ideaal wijnbouwgebied omdat, ondanks een lage opbrengst per hectare, de
kwaliteit van het fruit, de rijpingscyclus en de gezondheid van de wijnstokken
uitzonderlijk goed zijn. Het land stijgt licht vanuit het noorden naar het
zuiden, tussen Aranjuez op 489 meter tot La Mancha op 700 meter. Dan daalt het
weer richting Manzanares, dat ligt op 645 meter hoogte. Hoewel dit een groot
gebied is, zijn de vlakke ligging en de bodem verbazingwekkend consistent –
roodbruine, zanderige kleigrond, laag in organisch materiaal en rijk aan
kalksteen en kalk. Kalkstenen aderen komen in de bodem veel voor en deze moeten
doorgebroken worden om de wortels van de wijnstokken dieper de grond in te
laten groeien. De vlakten van La Mancha,
gelegen op een gemiddelde hoogte van ca.700 meter, hebben een typisch
continentaal klimaat; de ijzig koude winters maken in het voorjaar vrijwel
direct plaats voor een verzengende hitte in de zomer. De zomertemperatuur is
vaak 45 graden, terwijl in de winter de temperatuur kan dalen tot –12/15
graden. De hoeveelheid regen is schaars
– slechts 300 tot 400 mm per jaar – en lange periodes van droogte komen vaak
voor. Dit is ook de doorslaggevende oorzaak voor het feit dat meer dan 95% van
La Mancha’s wijngaarden uit zeer droge landbouwgrond bestaat. Daarnaast heeft
de streek meer dan 3.000 uur zon per jaar.
Het oude beeld van La Mancha, dat alleen goedkope en matige bulkwijnen produceerde, is al enige tijd een achterhaald begrip. Intussen is er veel veranderd en worden er uitstekende wijnen geproduceerd. Aan het eind van de jaren ’70 van de 20e eeuw kochten grote bedrijven hier land en investeerden ze zwaar in nieuwe vinificatietechnologie, waardoor een revolutie in de sector werd ontketend. Daarnaast vormde een groot aantal kleine, traditionele bodega’s coöperaties. De laatste tien jaar bedroegen de investeringen in de verbeteringen van de infrastructuur van de wijnmakerijen meer dan 360 miljoen euro, maar men is nog lang niet klaar. Veel van deze wijnmakerijen en coöperaties zijn nog altijd onverminderd bezig met het moderniseringsproces. Een belangrijk aspect bij de kwaliteitsverbetering van de wijnen is de investering in menskracht geweest: de inlijving van oenologen, chemici en overig hooggekwalificeerd personeel heeft een onomstotelijke kwaliteitsverbetering veroorzaakt.
Recensies
Geen berichten gevonden