Finca Torremilanos - Los Cantos

2016, Ribera del Duero, Ribera del Duero DO

Stevige wijn uit 1 van de beste wijnstreken van Spanje. 95% Tempranillo en 5% Merlot. De druiven van deze wijn werden handgeplukt. De houtrijping duurde 12 maanden en gebeurde in Franse en Amerikaanse barriques (225 liter). In de neus zoethout en zwarte bessen. De smaak is vol, met rokerigheid en hints van chocolade.

Land:
Spanje
Jaartal:
2016
Regio:
Ribera del Duero
Appelatie / Herkomst:
Ribera del Duero DO
Druivenras:
Tempranillo en Merlot
Serveertemperatuur:
14-16ŒŒ°C
Biologisch:
  • Bio-dynamisch
  • Biologisch
15,50

14,42 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

Finca Torremilanos is een flink familiebedrijf in één van de beste wijnstreken van Spanje, Ribera del Duero. Het bedrijf, dat ligt in de gemeente Aranda de Duero (160 km ten noorden van Madrid) heeft 200 ha aan wijngaarden in bewerking. Alle wijnen zijn gecertificeerd als organisch en biodynamisch. De familie Peñalba Lopez werkt dus met groot respect voor de natuur.

De wijngaarden van Torremilanos liggen hoog: tussen de 800 en 900 meter op de zuidelijke hellingen van de Duero. De grote temperatuurs-verschillen tussen dag en nacht zijn gunstig voor met name de aroma ontwikkeling van de druiven.

Informatie gebied:

DO Ribera del Duero hoort bij de top 3 van Spaanse wijngebieden (de andere twee zijn DOC Rioja en DOC Priorat). Er worden grootse wijn geproduceerd. Het zal niemand verbazen als deze wijnregio binnen enkele jaren dezelfde kwalificatie krijgt als de andere uit de top drie: een DOC, de hoogste rang in de Spaanse wijnwetgeving.

Hoewel er al in de 9de eeuw wijn werd gemaakt, is Ribera del Duero pas goed in ontwikkeling gekomen sinds het einde van de Spaanse dictatuur onder Franco in 1975. Beroemde namen van wijnhuizen zijn Vega Sicilia en Pesquera; zij kunnen gerust de pioniers van de Ribera del Duero genoemd worden.

De naam van deze wijnregio betekent letterlijk: oevers van de Douro. De Duero ontspringt in Spanje en gaat in Portugal verder onder de bekendere naam Douro. Het is in klimatologisch opzicht een barre streek. Het bekende Spaanse gezegde Nueve meses invierno y tres meses infierno (Negen maanden winter en drie maanden hel) is geheel van toepassing op deze regio. Gedurende lange tijd heerst de winter (met veelal strenge vorst) en de zpmer is relatief kort en met temperaturen van boven de 40 graden bepaald verschroeiend te noemen! Dat komt door de ligging (landklimaat), maar ook door de hoogte: 750 meter en hoger.

In dit wijngebied vind je een diversiteit aan bodems aan, zoals kalk, leisteen, rivierslib, kwarts en sporenelementen. Uitstekende bodems voor het maken van kwaliteitswijnen.

Het overgrote deel van de aangeplante druivensoorten is tempranillo (85%), in deze regio ook wel Tinta del País of Tinto Fino genoemd.

Wijnbeschrijving:

De stokken waarvan de druiven voor deze wijn afkomstig zijn, hebben een gemiddelde leeftijd van 35 jaar. Ze staan op een perceel waar ronde kiezels (cantos) voorkomen. De druiven van deze wijn werden handgeplukt. De houtrijping duurde 12 maanden en gebeurde in Franse en Amerikaanse barriques (225 liter). In de neus zoethout en zwarte bessen. De smaak is vol, met rokerigheid en hints van chocolade.

Wijn/spijs combinatie:

Lekker bij geroosterd vlees en stoofschotels, maar ook bij oude kaas.