Finca Torremilanos - Montecastrillo

2018, Ribera del Duero, Ribera del Duero DO

Finca Torremilanos is een flink familiebedrijf in één van de beste wijnstreken van Spanje, Ribera del Duero. Alle wijnen zijn gecertificeerd als organisch en biodynamisch. De familie Peñalba Lopez werkt dus met groot respect voor de natuur. De druiven van deze wijn (100% tempranillo) werden handgeplukt. De houtrijping duurde 4 maanden. Hoewel de wijn zeker houtinvloeden heeft meegekregen, is de eerste indruk toch die van sappig (kersen) fruit. De houttoets geeft de wijn diepgang.

Land:
Spanje
Jaartal:
2018
Regio:
Ribera del Duero
Appelatie / Herkomst:
Ribera del Duero DO
Druivenras:
Tempranillo
Serveertemperatuur:
16-18ΡC
Biologisch:
  • Bio-dynamisch
  • Biologisch
11,95

11,11 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

Finca Torremilanos is een flink familiebedrijf in één van de beste wijnstreken van Spanje, Ribera del Duero. Het bedrijf, dat ligt in de gemeente Aranda de Duero (160 km ten noorden van Madrid) heeft 200 ha aan wijngaarden in bewerking. Alle wijnen zijn gecertificeerd als organisch en biodynamisch. De familie Peñalba Lopez werkt dus met groot respect voor de natuur.

De wijngaarden van Torremilanos liggen hoog: tussen de 800 en 900 meter op de zuidelijke hellingen van de Duero. De grote temperatuurs-verschillen tussen dag en nacht zijn gunstig voor met name de aroma ontwikkeling van de druiven.

Informatie gebied:

DO Ribera del Duero hoort bij de top 3 van Spaanse wijngebieden (de andere twee zijn DOC Rioja en DOC Priorat). Er worden grootse wijn geproduceerd. Het zal niemand verbazen als deze wijnregio binnen enkele jaren dezelfde kwalificatie krijgt als de andere uit de top drie: een DOC, de hoogste rang in de Spaanse wijnwetgeving.

Hoewel er al in de 9de eeuw wijn werd gemaakt, is Ribera del Duero pas goed in ontwikkeling gekomen sinds het einde van de Spaanse dictatuur onder Franco in 1975. Beroemde namen van wijnhuizen zijn Vega Sicilia en Pesquera; zij kunnen gerust de pioniers van de Ribera del Duero genoemd worden.

De naam van deze wijnregio betekent letterlijk: oevers van de Douro. De Duero ontspringt in Spanje en gaat in Portugal verder onder de bekendere naam Douro. Het is in klimatologisch opzicht een barre streek. Het bekende Spaanse gezegde Nueve meses invierno y tres meses infierno (Negen maanden winter en drie maanden hel) is geheel van toepassing op deze regio. Gedurende lange tijd heerst de winter (met veelal strenge vorst) en de zpmer is relatief kort en met temperaturen van boven de 40 graden bepaald verschroeiend te noemen! Dat komt door de ligging (landklimaat), maar ook door de hoogte: 750 meter en hoger.

In dit wijngebied vind je een diversiteit aan bodems aan, zoals kalk, leisteen, rivierslib, kwarts en sporenelementen. Uitstekende bodems voor het maken van kwaliteitswijnen.

Het overgrote deel van de aangeplante druivensoorten is tempranillo (85%), in deze regio ook wel Tinta del País of Tinto Fino genoemd.

Wijnbeschrijving:

De druiven van deze wijn (100% tempranillo) werden handgeplukt. De fermentatie vond plaats in roestvrijstalen tanks onder gecontroleerde temperatuur gedurende 8 dagen. Daarna werd de wijn overgestoken in houten barriques (225 liter) van Frans eiken. Deze houtrijping duurde 4 maanden. Hoewel de wijn zeker houtinvloeden heeft meegekregen, is de eerste indruk toch die van sappig (kersen) fruit. De houttoets geeft de wijn diepgang. Deze wijn kan het beste in zijn jeugd gedronken worden (tot een jaar of 4 na productie.

Wijn/spijs combinatie:

Lekker bij pastas, pizza, (licht) vlees en groente.