Gatti Piero - Moscato

2021, Piemonte, Piemonte DOC

Denk bij een dessertwijn eens aan een andere wijn dan de bekendere PX of port. Dat zijn wijnen met een behoorlijk "gewicht", waar een Moscato d'Asti licht en verfrissend is (licht mousserend). Ideaal voor een combinatie met b.v. fruit.

Land:
Italië
Jaartal:
2021
Regio:
Piemonte
Appelatie / Herkomst:
Piemonte DOC
Serveertemperatuur:
8-10°C
11,95

11,11 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

In het plaatsje Santo Stefano Belbo in de Italiaanse regio Piemonte in de Moncucco heuvels tussen Torino (Turijn) en Genova (Genua) ligt het wijndomein van moeder Rita en dochter Barbara Gatti. Een domein midden in een gebied waar de Moscato druif zich thuis voelt en alle kans krijgt zich te ontwikkelen tot een bijzondere wijn. De Graaf van Mantova startte er in 1583 met de productie van wijnen op basis van deze druif en tot op de dag van vandaag draait de complete economie van dit gebied er op. Vader en echtgenoot Piero Gatti heeft het domein in 1988 opgezet. Piero was een man die dol was op wijn maken, het gebied en op haar tradities. Het is in deze setting dat Piero erin is geslaagd een aantal zeer bijzondere wijnen te maken met de Moscato druif (ook wel Muscat d’Alexandrie of Moscatel genaamd). Zowel de wijn met de naam Moscato als de Brachetto behoren tot de top in hun categorie. Dat komt deels door een eigenwijsheid waar Piero al mee was behept: hij oogstte zijn druiven altijd volledig rijp en van topkwaliteit, maar eerder dan formeel was toegestaan om het begeerde labelsMoscato d’Asti DOCG en Brachetto d’Acqui DOCG te mogen voeren (maar ”slechts” Moscato di Piemonte DOC resp. Piemonte DOC). Het gevolg was een wijn die frisser is dan de reguliere wijnen uit het gebied, maar beter in kwaliteit. Wijnliefhebbers wereldwijd onderschrijven dit, want waar vele wijndomeinen in dit gebied het moeilijk hebben, gaat het met Piero Gatti juist erg goed. Rita en Barbara hebben het domein in deze traditie voortgezet en tot op de dag van vandaag leveren ze de hoogste kwaliteit wijnen.

Informatie gebied:

De wijngaarden bevinden zich in het hart van Piemonte. Dit is de thuishaven van de beroemde Barolo en Barbaresco wijnen. Krachtige, rijke, rijpe en ietwat herfstachtig. Truffels spelen hier een centrale rol. Het lijkt of het niet helemaal toevallig is het dicht bij Frankrijk ligt. Piemonte betekent aan de voet van de bergen. Het wordt bijna geheel omsloten door de Alpen. Piemonte heeft een eigen klimaat met een bijzonder warm groeiseizoen, gevolgd door een nevelige herfst en een koude winter. De Moscato is Piemontes witte signatuurdruif, verantwoordelijk voor mousserende Asti en Moscato d’asti, de essentie van zoete muskaatdruiven in zijn feestelijkste vorm. Hij heeft ook de verdienste dat hij minder alcohol bevat, slechts ongeveer 5%, dan praktisch welke andere wijn ook.

Wijnbeschrijving:

Een frisse, lichtgele kleur. De geur is zeer fruitig met duidelijk te herkennen tonen van appel en perzik en lichte gistaroma’s. De subtiele koolzuurbelletjes zorgen voor een heerlijk fris mondgevoel met een klein zoetje. Het alcoholpercentage is verassend licht. Topkwaliteit Moscato. Trouwens, hoeveel Moscato is er op de markt met een jaartal op het etiket? Binnen twee jaar drinken is het advies.

Wijn/spijs combinatie:

Bij een zoete wijn denken we al snel aan desserts. Dessertwijnen zijn vaak versterkt met alcohol en daardoor zwaar. Moscato is licht verteerbaar. Heerlijk na een avond tafelen. Gaat goed samen met diverse desserts, zeker die op basis van fruit. Maar denk ook zomerse salades met fruit erin. Kortom, breed inzetbaar, maar laat chocoladedesserts achterwege.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling