Gattinger - Grüner Veltliner Federspiel

2020, Niederösterreich, Wachau

Een mooie introductie tot de kwaliteitswijnen van de Wachau. Ingetogen en serieuze wijn op het terroir gericht. Geef deze wijn de tijd in het glas en merk hoeveel rijkdom en nuances hij prijs geeft.

De wijnen van Gattinger zijn strak, serieus, zeer precies en op terroir gericht, maar ook met heerlijk sap. Lichtgeel. In de geur de typische witte peper en ‘warme’ mineraliteit, gecombineerd met wit fruit van appels. In de mond zeer zuiver en precies met prachtige zuren en een enorme mineraliteit, die in de afdronk lang nagalmt. De flessen zijn voorzien van schroefdop en hebben een moderne uitstraling. Enig nadeel: er is maar weinig van dit lekkers! Breed inzetbaar bij diverse gerechten. Uitstekend bij asperges maar kan ook goed combineren bij meer Oosters georiënteerd eten. Erg lekker bij sushi!


Land:
Oostenrijk
Jaartal:
2020
Regio:
Niederösterreich
Appelatie / Herkomst:
Wachau
Druivenras:
Grüner Veltliner
Serveertemperatuur:
10-12°C
Biologisch:
  • Biologisch
17,50

16,28 per 6

+

Omschrijving

Weingut Gattinger

Weingut Gattinger is een klein wijndomein van slechts vier hectare gesitueerd op de prachtige steile hellingen van de Donau in de Wachau, een uur rijden ten noordwesten van Wenen. 40% hiervan is beplant met de nationale druif, de Grüner Veltliner. Het heeft even geduurd voordat het wijndomein de grootte van vier hectare had bereikt. Het begon met halve hectare wijngaard op de Weitenberg die Adolf Gattinger erfde. Sindsdien zijn stukjes grond aangekocht en herplant met druivenstokken. De wijngaarden bevinden zich nu op de Weitenberg, Steinriegel en Vorderseiber. De wijngaarden zijn gecultiveerd met de kennis van 30 jaar werken als keldermeester van Josef Jamek, de godfather van de Wachau. De wijngaarden van Gattinger werden door Adolf naast zijn reguliere werk bijgehouden. Sinds 1995 heeft de zoon van Adolf, Andreas, het bewerken van de wijngaarden overgenomen. Hij doet dit naast zijn werk als leraar lichamelijke opvoeding en filosofie bij het plaatselijke Gymnasium. Hij grapt altijd dat juist door het lesgeven in deze vakken hij tijd overhoudt voor het bewerken van de wijngaarden. Bij deze vakken wordt namelijk geen huiswerk gegeven en gaat er geen tijd zitten in het nakijken van huiswerk. Andreas is een perfectionist en zeer leergierig, een goede eigenschap voor een wijnbouwer. Tijdens een bezoek aan het weingut vlak voor de oogst toonde Andreas enkele door grijze rot aangetaste druiven. Hij straalde erbij en liet de druiven van de buurman zien. Hier was geen sprake van grijze rot. Hij liet een druif van de buurman en een druif uit eigen wijngaard proeven. De druiven van de buurman waren zuur en die van Gattinger mooi zoet. Hij vertelde dat de grijze rot door wespen wordt veroorzaakt, die op zoek zijn naar mooie rijpe druiven! Tijdens de pluk zorgen ervaren plukkers ervoor dat alleen de rijpe, niet door de rot, aangetaste druiven worden geplukt. Zijn wijnen zijn nu al fantastisch en de kwaliteit stijgt verder met iedere oogst. Daarnaast zijn ze (nog) zeer betaalbaar. Het zou mij niets verbazen als Gattinger binnen enkele jaren bij de “grote jongens’ van de Oostenrijkse wijnbouw zal behoren.

Wachau in een notendop

Wachau ligt in het wijnbouwgebied Niederösterreich, samen met Kremstal en Kamptal levert Wachau de beste wijnen uit Oostenrijk. Samen zijn ze verantwoordelijk voor hoogstaande wijnen van Riesling en Grüner Veltliner en hebben ze gezorgd voor de wederopstanding van de Oostenrijkse wijn. Het landschap is hier betoverend. De steile terrassen sieren de heuvels langs de Donau. De terrassen bestaan uit primair rotsgesteente (leisteen) waarop voornamelijk fameuze riesling en uitmuntende grüner veltliner rijpen. Wachau is het droogste gebied van het land. De wijnen zijn over het algemeen erg goed te bewaren. In de Wachau worden eigen kwaliteitsbenamingen voor de wijn gebruikt: Steinfeder (vergelijkbaar met Qualitätswein), Federspiel (vergelijkbaar met Kabinett) en Smaragd (vergelijkbaar met Spätlese)

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling