Geyerhof - Grüner Veltliner 'Steinleithn'

2017, Niederösterreich, Kremstal

De druiven voor deze heel goede Grüner Veltliner komen van een zeer onvruchtbare bodem (granuliet verweringsgesteente), waardoor de wortels diep de bodem moeten binnendringen om aan voeding te komen. Voor de wijn is dat een goede omstandigheid. De opbrengsten per plant zijn gering en daardoor is de concentratie in de wijn hoog. De druiven werden met de hand geplukt. De vergisting was traag, waardoor er veel aroma's aan de druievn konden worden onttrokken. De vergisting vond plaats in RVS tanks en de (inmiddels dode) gistcellen bleven 20 maanden op de wijn. Hij is sappig, met aroma's van abrikoos. De structuur in de wijn duidelijk aanwezig en er is sprake van een levendig spel tussen het fruit in de wijn met de aanwezige zuren. Dat zorgt voor een prettige spanning. Het bewaarpotentieel van de wijn is zeer goed.


Land:
Oostenrijk
Jaartal:
2017
Regio:
Niederösterreich
Appelatie / Herkomst:
Kremstal
Druivenras:
Grüner Veltliner
Serveertemperatuur:
10-12ΡC
Biologisch:
  • Biologisch
  • Vegan
28,50

26,51 per 6

+

Omschrijving

Weingut Geyerhof

<img width="399" height="232" align="right" src="file:///C:/Users/jurri/AppData/Local/Packages/oice_16_974fa576_32c1d314_33f8/AC/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.jpg" hspace="12" v:shapes="Afbeelding_x0020_1">De geschiedenis van het oude familiehuis begint bijna 800 jaar geleden in het kleine dorpje Oberfucha. Een plek waar wijnbouw al 14 generaties lang deel uitmaakt van het leven van de familie Maier. Naast de wijngaarden houden ze ook runderen, varkens, kippen en bijen; het idee van een holistische aanpak van de wijnbouw. Diversiteit in plaats van eenvoud, de wijnstok als een klein deel van een groter geheel. Door de natuur een plek in en rondom de wijngaarden te geven krijg je nuttig organisme terug dat de wijngaard gezond en sterk houdt. En dat is de basis van een goede wijn. Die ontstaat in de wijngaarden, niet in de kelder. 1988 was het jaar dat pioniers Josef en Ilse Maier enkel nog op een biologische manier wijn gingen verbouwen. Ilse Maier heeft zelfs een boek geschreven over biologische wijnbouw, dit wordt nog steeds als handboek gebruikt door bio producenten over de hele wereld. Sinds 2015 helpt de nieuwe generatie Maria en Josef Maier in de verdere ontwikkeling van dit familiebedrijf. Mede door hun inspanningen zijn ze sinds 2019 biodynamisch gecertificeerd.  Ze werken met nog meer zorg voor biodiversiteit en levendigheid. Het team maakt jaarlijks meer dan 5000 uur in de wijngaard. Ze bewerken 23 hectare wijngaard en 27 hectare aan landbouwgrond. Een wijngaard vol met bloemen, insecten en vogels. Na een jaar hard werken in de wijngaard worden de druiven laat in het seizoen met de hand geoogst. De wijn wordt daarna op een zo natuurlijk mogelijke manier gemaakt. Kunstmatige enzymen en gisten worden daarom gemeden. Met de natuurlijke gisten worden de wijnen vergist en ze krijgen hier de tijd voor. Ze laten de natuur het werk doen. Verwacht echter geen ouderwetse kelder; om te zorgen dat het proces zijn gang kan gaan maken ze gebruik van de hygiënische voordelen van een modern ingerichte kelder. Vergisting vindt voornamelijk plaats op roestvrij staal. 
 
<strong>Kremstal</strong>

Het prestigieuze wijngebied Kremstal ligt ten westen van Wenen en ligt deels in het dal waar de Donau doorheen stroomt. Het wijngebied bestaat voornamelijk uit rotsgrond en leem en met een constante temperatuur tijdens het groeiseizoen is het een ideaal gebied voor wijnbouw. In totaal worden er 2270 hectare gebruikt voor de wijnbouw, waarvan 1180 hectare voor de Grüner Veltliner en 283 hectare voor de Zweigelt. Het Kremstal is een van de beste wijngebieden in Oostenrijk. Het wijngebied heeft sinds 2007 de status van DAC (Districtus Austriae Controllatus) en is genoemd naar stad Krems, die aan de Donau ligt. De wijngaarden ten westen van de stad Krems lijken op die in het ernaast gelegen wijndistrict Wachau. Ze liggen op een stenige bodem die dateert uit de oertijd. Vind je een fles uit Kremstal met Stein of Senftenberg op het etiket dan heb je te maken met een droge, mineralige Riesling of Grüner Veltliner. Ga je vanaf de stad Krems naar het Oosten, richting Rohrendorf en Gedersdorf, dan vind je löss in de wijngaarden en dat proef je terug in de wijn. Die is zachter, met een weelderige stijl. Het derde terroir van het Kremstal ligt aan de zuidkant van de Donau. Centraal op een heuvel en vanuit veel wijngaarden duidelijk zichtbaar ligt het bijna duizend jaar oude Benedictijnse klooster Stift Göttweig. Hier kun je het traditionele boerenleven bijna letterlijk proeven. Kleine wijnboeren maken in pittoreske eeuwenoude dorpjes hun lokale wijnen, wars van conformisme of nieuwerwetse trends. Één van die wijnboeren is Geyerhof.

Oostenrijk en zijn druiven

Vandaag de dag is Nederland het belangrijkste exportland voor Oostenrijkse wijnen. Vooral de druif Grüner Veltliner, afkomstig uit Oostenrijk, doet bij menig liefhebber een belletje rinkelen. Er is geen wijn producerend land waar het basisniveau van wijnen zo hoog ligt als in Oostenrijk. In 1985 was dat wel anders, met een wijnschandaal. Het ging bij twee grote ‘bulk’ producenten mis bij het kunstmatig mengen van wijnen met ‘antivries’. Hadden ze maar niet zo’n rare wijnwetgeving moeten hebben die de kwaliteit van wijnen indeelt op de zoetheid. Na dit schandaal, hebben de Oostenrijkse wijnboeren enorm hun best gedaan om van het slechte imago af te komen. En dat is ze gelukt. Sinds het beruchte ‘antivriesschandaal’ is de Grüner Veltliner het boegbeeld geworden voor het nieuwe kwaliteitsbewustzijn van de Oostenrijkers. De Oostenrijkers konden na het wijnschandaal ook niet anders dan ‘vluchten’ in kwaliteit. En dat deden de wijnboeren met Grüner Veltliner. Er worden frisse, sappige, maar ook prachtige complexe wijnen van gemaakt. Het is niet zo gek dat de Grüner Veltliner veruit de meest aangeplante druif van Oostenrijk is. Hij geeft droge, sprankelende, vaak fruitige en soms iets peperige witte wijnen met een uitbundig frisse geur van groene appel, bloesem en kruisbessen. Sommeliers zijn er dol op want hij combineert makkelijk met allerlei gerechten. De beste komen uit Wachau, Kremstal en Wagram. Wat de Grüner Veltliner is voor de witte wijn, dat is de blauwe Zweigelt voor de rode Oostenrijkse wijnen: Zo ongeveer de nationale trots. Hij is veel aangeplant en geeft weelderige, zeer fruitige rode wijnen. De Zweigelt is in 1922 in Oostenrijk gekruist door Friedrich Zweigelt. Hij combineert de elegantie van 'moeder' St. Laurent met de pit van zijn Blaufränkische 'vader'. Hij geeft mooie cépage wijnen maar Oostenrijkse wijnboeren mengen hem ook graag met bijvoorbeeld de Blaufränkische druif, Syrah, Merlot of Cabernet Sauvignon tot fraaie blends. De Zweigelt kan verschillende gezichten hebben. Er is de jonge variant met tinten van jong rood fruit, op staal gerijpt en lekker om iets gekoeld te drinken. Er zijn ook vollere Zweigelts, met vergelijkbare aroma's van rood fruit en gedroogde pruimen, maar vaak op hout gerijpt en kruidiger, met tannines.