Geyerhof - Ried Hoher Rain Grüner Veltliner

2019, Niederösterreich, Kremstal

Hoher Rain is wijngaardlocatie in Kremstal op de flanken van een berg. Vroeger vond er mijnbouw plaats in de berg, maar inmiddels zijn de hellingen beplant met wijnranken. De bodemsoort daar is leem-zandsteen en dat is een perfecte bodem voor de druivensoort Grüner Veltliner. De planten hebben daar genoeg minerale voedingsstoffen tot hun beschikking. Ook houdt de bodem voldoende vocht vast voor de planten, zonder dat het er te nat wordt. De wijnbouw door Geyerhof gebeurt op biologische wijze. De oogst is met de hand verricht en de druiven werden vervoerd in kleine kisten zodat ze elkaar niet zouden plat drukken. De wijn werd gefermenteerd in rvs tanks en sur lie (liggend op de dode gistcellen) tot februari in de tanks gelaten. Hierdoor is de wijn zacht van structuur geworden en heeft de smaak zich verbreed. De sappigheid is groot, er zit een prettige kruidigheid in de wijn. De wijn heeft een mooi evenwicht tussen fruit (tropisch fruit), een mooie concentratie en een lange en complexe afdronk.

Land:
Oostenrijk
Jaartal:
2019
Regio:
Niederösterreich
Appelatie / Herkomst:
Kremstal
Druivenras:
Grüner Veltliner
Serveertemperatuur:
9 - 11 graden
Biologisch:
  • Biologisch
  • Vegan
15,95

14,83 per 6

+

Omschrijving

De geschiedenis van het oude familiehuis begint bijna 800 jaar geleden in het kleine dorpje Oberfucha. Een plek waar wijnbouw al 14 generaties lang deel uitmaakt van het leven van de familie Maier. Naast de wijngaarden houden ze ook runderen, varkens, kippen en bijen; het idee van een holistische aanpak van de wijnbouw. Diversiteit in plaats van eenvoud, de wijnstok als een klein deel van een groter geheel. Door de natuur een plek in en rondom de wijngaarden te geven krijg je nuttig organisme terug dat de wijngaard gezond en sterk houdt. En dat is de basis van een goede wijn. Die ontstaat in de wijngaarden, niet in de kelder. 1988 was het jaar dat pioniers Josef en Ilse Maier enkel nog op een biologische manier wijn gingen verbouwen. Ilse Maier heeft zelfs een boek geschreven over biologische wijnbouw, dit wordt nog steeds als handboek gebruikt door bio producenten over de hele wereld. Sinds 2015 helpt de nieuwe generatie Maria en Josef Maier in de verdere ontwikkeling van dit familiebedrijf. Mede door hun inspanningen zijn ze sinds 2019 biodynamisch gecertificeerd.  Ze werken met nog meer zorg voor biodiversiteit en levendigheid. Het team maakt jaarlijks meer dan 5000 uur in de wijngaard. Ze bewerken 23 hectare wijngaard en 27 hectare aan landbouwgrond. Een wijngaard vol met bloemen, insecten en vogels. Na een jaar hard werken in de wijngaard worden de druiven laat in het seizoen met de hand geoogst. De wijn wordt daarna op een zo natuurlijk mogelijke manier gemaakt. Kunstmatige enzymen en gisten worden daarom gemeden. Met de natuurlijke gisten worden de wijnen vergist en ze krijgen hier de tijd voor. Ze laten de natuur het werk doen. Verwacht echter geen ouderwetse kelder; om te zorgen dat het proces zijn gang kan gaan maken ze gebruik van de hygiënische voordelen van een modern ingerichte kelder. Vergisting vindt voornamelijk plaats op roestvrij staal. 

Het prestigieuze wijngebied Kremstal ligt ten westen van Wenen en ligt deels in het dal waar de Donau doorheen stroomt. Het wijngebied bestaat voornamelijk uit rotsgrond en leem en met een constante temperatuur tijdens het groeiseizoen is het een ideaal gebied voor wijnbouw. In totaal worden er 2270 hectare gebruikt voor de wijnbouw, waarvan 1180 hectare voor de Grüner Veltliner en 283 hectare voor de Zweigelt. Het Kremstal is een van de beste wijngebieden in Oostenrijk. Het wijngebied heeft sinds 2007 de status van DAC (Districtus Austriae Controllatus) en is genoemd naar stad Krems, die aan de Donau ligt. De wijngaarden ten westen van de stad Krems lijken op die in het ernaast gelegen wijndistrict Wachau. Ze liggen op een stenige bodem die dateert uit de oertijd. Vind je een fles uit Kremstal met Stein of Senftenberg op het etiket dan heb je te maken met een droge, mineralige Riesling of Grüner Veltliner. Ga je vanaf de stad Krems naar het Oosten, richting Rohrendorf en Gedersdorf, dan vind je löss in de wijngaarden en dat proef je terug in de wijn. Die is zachter, met een weelderige stijl. Het derde terroir van het Kremstal ligt aan de zuidkant van de Donau. Centraal op een heuvel en vanuit veel wijngaarden duidelijk zichtbaar ligt het bijna duizend jaar oude Benedictijnse klooster Stift Göttweig. Hier kun je het traditionele boerenleven bijna letterlijk proeven. Kleine wijnboeren maken in pittoreske eeuwenoude dorpjes hun lokale wijnen, wars van conformisme of nieuwerwetse trends. Één van die wijnboeren is Geyerhof.