J.Boutin Saint-Joseph "Parcelle de Jean"

2018, Côtes du Rhône, Saint-Joseph AOP

Deze appellatie in het noordelijk Rhônegebied strekt zich over ongeveer 60 kilometer uit binnen 26 gemeenten en is volledig gelegen op de rechteroever van de Rhône. Met ruim 1200 hectare is Saint-Joseph de grootste AOP van de noordelijke Rhône. Het verschil in kwaliteit is daarmee ook relatief groot. De beste wijngaarden liggen op de steile lastig te bewerken hellingen. De eenvoudigere stijlen vinden we op de vlakkere vruchtbare gronden onderaan de hellingen. De bodem bestaat in principe uit graniet. Qua exposities liggen de meeste wijngaarden op het oosten gericht. 90% van de productie van Saint-Joseph is rood en wordt gemaakt van Syrah. Hieraan mag officieel maximaal 10% witte druiven (Marsanne en/of Roussanne) toegevoegd worden. Deze wijn bestaat uit 98% Syrah en 2% Roussanne. De druiven komen van de wijngaarden Les Combes, Les Moures en Les Côtes. Die zijn alle gelegen op steile hellingen met terrassen. De stokken zijn 50 jaar of ouder, waardoor je kunt spreken van vieilles vignes, die zorgen voor een grote concentratie in de wijn. De ondergrond is graniet met aders van leisteen en kalksteen. Er worden alleen de eigen, natuurlijke gisten gebruikt bij de vinificatie. De houtrijping duurde 14 maanden en vond plaats in half-grote en grote vaten. De wijn werd niet geklaard of gefilterd om geen aroma's verloren te laten gaan. Het resultaat is een krachtige wijn, die uitstekend weergeeft waartoe de Syrah in staat is in het gebied (noordelijke Rhône) waar hij geboren is. Veel donker, rijp fruit en wat peperigheid. Hij heeft een stevige, maar soepele structuur, mede door zijn soepele en rijpe tannines. Hij is perfect geschikt als begeleider bij gerechten.


Land:
Frankrijk
Jaartal:
2018
Regio:
Côtes du Rhône
Appelatie / Herkomst:
Saint-Joseph AOP
Druivenras:
Syrah
Serveertemperatuur:
18-20°C
26,95

25,06 per 6

+

Omschrijving

Jeannine Boutin

Stephan Vedeau, is één van de jonge opkomende wijnmakers van de Châteauneuf-du-pape. Sinds 2006 maakt hij op zijn eigen wijndomein La Ferme Du Mont fantastische wijnen gemaakt. Het domein bezit 50 hectare wijngaard verdeeld over de appelaties Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Village, Vaqueyras, Gigondas en Châteauneuf-du-pape. Daarnaast bezit Stephan een domein in het hoger gelegen Valreas en enkele wijngaarden in de Noordelijke Rhône. De wijnen uit de Noordelijke Rhône worden uitgegeven onder zijn moeders naam: “Jeannine Boutin". Van zijn “instap" Rhône tot de prestige cuvée's, Châteauneuf-du-pape “Cote Capelan" en de Hermitage “Arena Mica", ze worden allen met dezelfde precisie gemaakt, en daarnaast zo duurzaam mogelijk. Zo worden er vanaf jaargang 2010 enkel nog natuurlijke wijnen gemaakt. Alle wijnen zijn biologisch (niet gecertificeerd), er worden geen herbiciden en pesticiden in de wijngaard gebruikt. Er wordt enkel gewerkt met natuurlijke gisten. Maar ook dat er zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van zwavel. Enkel microscopisch kleine hoeveelheden na de malolactische vergisting en helemaal geen toevoeging tijdens het bottelen. Dit kan alleen als het druivenmateriaal op en top gezond binnen komt en je over de beste vinficatie technieken beschikt. Geen wonder dat er in de wijngaarden enorm hard wordt gewerkt om tot deze kwaliteit te komen.

De Rhône vallei

De wijngaarden van Jeannine Boutin liggen in het noordelijk deel van de Rhône. Hier wordt slechts 5% van alle Rhône-wijn geproduceerd (De zuidelijke Rhône produceert 95% va n het totaal!). Anders dan het zuidelijk deel heeft de noordelijke Rhône minder invloed van de Middellandse zee. Het noordelijk deel van het Rhônegebied is 80 kilometer lang en vrij smal. Het begint iets onder Lyon. De wijngaarden liggen aan de westelijke oever van de rivier de Rhône op de uitlopers van het Massif Central. Ze liggen als een lappendeken tegen de berghellingen. Deze hellingen zijn op sommige plaatsen zo steil dat er terrassen zijn aangelegd. Op deze terrassen kan alleen handmatig geoogst worden. De bodem bestaat voornamelijk uit graniet en leisteen. Er heerst een gematigd landklimaat. De winters zijn dus relatief koel en de zomers warm. De mistral heeft grote invloed op het hele gebied. Deze krachtige noordelijke wind verdrijft de wolken, waardoor er overvloedige zonneschijn is. Dat is gunstig voor het rijpen van de druiven. Een ander voordeel is dat de mistral de wijnstokken na regenval droog blaast, waardoor de kans op rot minimaal is. Hoge bomenrijen beschermen de gewassen tegen een overdaad aan wind. Syrah is de enige blauwe druif die in dit gebied is toegestaan. Van de witte druivenrassen gebruiken de wijnmakers Viognier, Marsanne en Roussanne. Van oudsher gebruiken ze de witte rassen ook bij de vinificatie van rode wijnen. Bij de klassieke vinificatiemethode gisten de witte druiven samen met de blauwe druiven. Het noordelijk Rhônegebied herbergt enkele van de bekendste wijngebieden van Frankrijk.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling