La Chablisienne - Chablis 1er Cru Mont de Milieu

2018, Bourgogne, Chablis 1er Cru AOC

De bodem van de wijngaarden voor deze Chablis is Kimmeridgien, klei-kalksteen. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 25 jaar en ze staan in een premier cru wijngaard op de rechteroever van het riviertje Serein in de gemeenten Chablis en Fleys met de hellingen op het zuiden. De fermentatie van de most en de malolactische vergisting van de wijn vonden plaats in zowel roestvrij stalen tanks als in eikenhouten vaten. Daarna bleef de wijn een jaar op de fijne gistsporen (sur lie) voor meer complexiteit in zowel rvs als houten vaten. De kleur van de wij is bleek goud, maar helder. Na opening nog wat gesloten, maar je neemt toch al wit fruit waar. Na beluchting van de wijn voegt zich mineraliteit aan het palet toe. Dan proef je de knetterfrisse zuren en weer mineraliteit. Citrusfruit, een beetje toast van het houtgebruik en wat peper. Schitterend lange afdronk. Hij heeft een grote bewaarcapaciteit.

Land:
Frankrijk
Jaartal:
2018
Regio:
Bourgogne
Appelatie / Herkomst:
Chablis 1er Cru AOC
Druivenras:
Chardonnay
Serveertemperatuur:
10-12°C
34,95

32,50 per 6

+

Omschrijving

Informatie Producent

La Chablisienne is opgericht in 1923 door ongeveer 180 kleine wijnboeren uit de Chablis die hun krachten bundelden om een antwoord te geven op de slechte economische omstandigheden van die tijd. Decennia later (in 1947) vond er een samensmelting plaats met een andere coöperatie uit Chablis waardoor de omvang van de gezamenlijke coöperatie spectaculair steeg. Inmiddels is de stand van zaken dat La Chablisienne een wijnbedrijf is waarbij 300 leden zich hebben aangesloten. In totaal hebben ze 1130 hectare wijngaarden! Hieronder bevinden zich 30 premier cru en 6 grand cru wijngaarden. Dan kun je fantastische wijnen maken die elk aspect en alle mogelijkheden van Chablis belichten. Ze nemen 30% van de totale wijnproductie van Chablis wijnen voor hun rekening. In het recente verleden is La Chablisienne door het gezaghebbende Franse wijntijdschrift al eens uitgeroepen tot de beste cave coöperative van Frankrijk. En sindsdien is hun niveau misschien alleen nog maar gestegen. Immers, een kapitaalkrachtig wijnbedrijf van dergelijke omvang kan beschikken over de beste knowhow en de laatste innovaties op het gebied van wijn produceren. Het niveau van hun wijnen is dan ook constant hoog.

Informatie wijngebied

Chablis is een gebied met een lange wijntraditie en staat bekend om zijn droge witte wijnen gemaakt van Chardonnay. De noordelijke ligging van Chablis, 10 km ten oosten van Auxerre, heeft invloed op de stijl van de wijnen en de methodes voor wijngaardbeheer. De wijnboer is in het voorjaar beducht op nachtvorst, waardoor de jonge uitlopers kunnen bevriezen. Hij probeert de schadelijke gevolgen van de vorst te beperken met een nevelinstallatie of kacheltjes in de wijngaard zodat de uitlopers niet bevriezen. Omdat deze bestrijding van vorst­schade tamelijk kostbaar is, zijn Chabliswijnen vaak duurder dan andere witte wijnen. Hoewel Chabliswijnen van de Chardonnay druif gemaakt worden, verschillen ze van de gebruikelijke Chardonnay wijn. Chablis heeft een mineraalachtige geur die lijkt op die van vuursteen. De wijnen hebben een hogere zuurgraad, zijn strakker in de mond. De oorzaak hiervan is gelegen in de bodemsoort; Chablis ligt op een uitgebreide kalkader die door Frankrijk heen loopt (ook bij Champagne) naar Engeland (krijtrotsen!). Vele geologische tijdperken geleden was hier zee. De vele schelp- en schaaldieren zorgden na hun dood voor een dikke laag kalk. De laag is ook wel bekend onder de naam Kimmeridgien. Niet alle Chabliswijnen zijn geschikt om lang te bewaren, de eenvoudige wijnen hebben geen lange bewaartijd. De ‘betere’ wijnen daarentegen hebben een relatief hoge zuurgraad en zijn daar beter geschikt voor. De beste wijngaarden liggen bij Chablis, vooral ten noorden van dat stadje. De bodem bevat er grote hoeveelheden kalk. De indeling in appellations in Chablis heeft veel overeenkomsten met die in de rest van Bourgogne in de vorm van een piramide, van Petit Chablis naar Chablis, Chablis premier Cru en Chablis Grand Cru. De eerste twee zijn goed voor 85% van de geproduceerde wijnen. De bijzondere wijnen zijn afkomstig van de Premier en Grand Cru wijngaarden en kunnen uitstekend ouderen.