La Ferme du Mont - Côtes du Rhône - Première Côte

2015, Côtes du Rhône, Côtes du Rhône AOC

De wijngaarden liggen op oost gelegen hellingen behoren tot het dorp Courthézon wat tegen Chateauneuf-du-pape aanligt. Het grote verschil is het ontbreken van de vele grote ronde kiezels in de wijngaard. Premiere Côte is de "instap" wijn van Stephan Vedeau. En wat een visitekaartje. Heerlijk sappig, boordevol fruit zoals braam en blauwe bessen, elegant, tikje kruidig en een opmerkelijke frisheid (dankzij de op het oosten gelegen wijngaarden). Vrij koele vergisting en lange inweking op de schillen. Acht maanden rijping op afgesloten betonnen cuves. Vergisting en rijping van alle druivenrassen vindt apart plaats, daarna wordt de blend gemaakt. Stephan bewijst hiermee dat hij wijn kan maken, of eigenlijk: hoe je met druiven om dient te gaan. Dit is onmiskenbare kwaliteit voor je geld! Kan goed samen met niet al te zware wildgerechten met kruiden. Maar ook heerlijk bij een zelfgemaakte Pizza met verse Parmezaan en Parmaham.

Jaartal:
2015
Land:
Frankrijk
Regio:
Côtes du Rhône
Appelatie / Herkomst:
Côtes du Rhône AOC
Druivenras:
Grenache, Syrah en Mourvedre
Serveertemperatuur:
16-18°C
9,95

9,25 per 6

+

Omschrijving

Stephan Vedeau "up-and-coming"

Stephan Vedeau, is één van de jonge opkomende wijnmakers van de Châteauneuf-du-pape. Sinds 2006 worden er op La Ferme Du Mont fantastische wijnen gemaakt. Het domein bezit 50 hectare wijngaard verdeeld over de appelaties Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Village, Vaqueyras, Gigondas en Châteauneuf-du-pape. Van zijn “instap" Rhône tot de prestige cuvée, Châteauneuf-du-pape - Cote Capelan (jaargang 2010 kreeg 98 punten van Robert Parker), ze worden allen met dezelfde precisie gemaakt, en daarnaast zo duurzaam mogelijk. Zo worden er vanaf jaargang 2010 enkel nog natuurlijke wijnen gemaakt. Alle wijnen zijn biologisch (niet gecertificeerd), er worden geen herbiciden en pesticiden in de wijngaard gebruikt. Er wordt enkel gewerkt met natuurlijke gisten. Maar ook dat er zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van zwavel. Enkel microscopisch kleine hoeveelheden na de malolactische vergisting en helemaal geen toevoeging tijdens het bottelen. Dit kan alleen als het druivenmateriaal op en top gezond binnen komt en je over de beste vinficatie technieken beschikt. Zo wordt er gebruik gemaakt van de zwaartekracht (dus de wijn of bessen worden niet meer omhoog gepompt). Geen wonder dat er in de wijngaarden enorm hard wordt gewerkt om tot deze kwaliteit te komen.

De Rhône-vallei in een vogelvlucht

De wijngaarden van La Ferme Du Mont liggen in het zuidelijk deel van de Rhône. Hier wordt 95% van alle Rhône-wijn geproduceerd (de Noordelijk Rhône produceert slechts 5% van het totaal!). Het klimaat is hier sterk beïnvloed door de Middellandse zee, maar de koude wind uit het noorden heeft ook hier nog invloed. Kenmerkend voor de wijnbouw in het zuiden is het snoeien van de meeste druivenstokken (behalve Syrah) in de vorm van een struik. De meeste wijn in het zuiden is een mengsel van meerdere druivensoorten. Grenache speelt hier de hoofdrol, aangevuld met o.a. Syrah, Carignan, Cinsault en Mourvèdre. De productieschaal is in tegenstelling tot het noorden enorm groot. Ruim 70% van de productie is in handen van coöperaties. Veel bulkaankopen worden hier gedaan door handelaren uit het noorden. Er is naast bulk gelukkig ook veel kwaliteit te vinden. Châteauneuf-du-Pape is de bekendste kwaliteitsnaam van het gebied. Hier vindt je de beroemde grote kiezels die zorgen voor warmteopslag overdag en warmteafgifte in de avond. Belangrijk hierbij is om de juiste producenten te kennen. Zij bepalen uiteindelijk de kwaliteit, Châteauneuf-du-Pape is hierop geen uitzondering!

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling