La Ferme du Mont - Vacqueyras - Le Rif

2019, Côtes du Rhône, Vacqueyras AOP

Deze wijn is gemaakt van Grenache, Syrah en Mourvèdre. Wat in de geur meteen opvalt zijn de heerlijke garrigue-achtige kruiden die opstijgen uit het glas. Verder ook de geur van rijp donkerrood fruit. Ook het droppige valt op. In de smaak keert het rijpe donkere fruit terug. Hij is intens sappig met mooie, zachte tannines. De wijn is zwoel, maar met een duidelijke structuur. De afdronk is lang en het droppige blijft nog lekker lang in je mond.


Land:
Frankrijk
Jaartal:
2019
Regio:
Côtes du Rhône
Appelatie / Herkomst:
Vacqueyras AOP
Druivenras:
Grenache, Syrah en Mourvèdre
Serveertemperatuur:
16-18°C
21,50

20,00 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

Stephan Vedeau, is één van de jonge opkomende wijnmakers van de Châteauneuf-du-pape. Sinds 2006 worden er op La Ferme Du Mont fantastische wijnen gemaakt. Het domein bezit 50 hectare wijngaard verdeeld over de appelaties Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Village, Vaqueyras, Gigondas en Châteauneuf-du-pape. Van zijn “instap” Rhône tot de prestige cuvée, Châteauneuf-du-pape - Cote Capelan (jaargang 2010 kreeg 98 punten van Robert Parker), ze worden allen met dezelfde precisie gemaakt, en daarnaast zo duurzaam mogelijk. Zo worden er vanaf jaargang 2010 enkel nog natuurlijke wijnen gemaakt. Alle wijnen zijn biologisch (niet gecertificeerd), er worden geen herbiciden en pesticiden in de wijngaard gebruikt. Er wordt enkel gewerkt met natuurlijke gisten. Maar ook dat er zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van zwavel. Enkel microscopisch kleine hoeveelheden na de malolactische vergisting en helemaal geen toevoeging tijdens het bottelen. Dit kan alleen als het druivenmateriaal op en top gezond binnen komt en je over de beste vinficatie technieken beschikt. Zo wordt er gebruik gemaakt van de zwaartekracht (dus de wijn of bessen worden niet meer omhoog gepompt). Geen wonder dat er in de wijngaarden enorm hard wordt gewerkt om tot deze kwaliteit te komen.

Informatie gebied:

De wijngaarden van La Ferme Du Mont liggen in het zuidelijk deel van de Rhône. Hier wordt 95% van alle Rhône-wijn geproduceerd (de Noordelijk Rhône produceert slechts 5% van het totaal!). Het klimaat is hier sterk beïnvloed door de Middellandse zee, maar de koude wind uit het noorden heeft ook hier nog invloed. Kenmerkend voor de wijnbouw in het zuiden is het snoeien van de meeste druivenstokken (behalve Syrah) in de vorm van een struik. De meeste wijn in het zuiden is een mengsel van meerdere druivensoorten. Grenache speelt hier de hoofdrol, aangevuld met o.a. Syrah, Carignan, Cinsault en Mourvèdre. De productieschaal is in tegenstelling tot het noorden enorm groot. Ruim 70% van de productie is in handen van coöperaties. Veel bulkaankopen worden hier gedaan door handelaren uit het noorden. Er is naast bulk gelukkig ook veel kwaliteit te vinden. Châteauneuf-du-Pape is de bekendste kwaliteitsnaam van het gebied. Hier vindt je de beroemde grote kiezels die zorgen voor warmteopslag overdag en warmteafgifte in de avond. Belangrijk hierbij is om de juiste producenten te kennen. Zij bepalen uiteindelijk de kwaliteit, Châteauneuf-du-Pape is hierop geen uitzondering! Deze wijn komt uit het dorp Vaqueyras (een cru van de Côtes du Rhône), een buurgemeente van Gigondas (ook een cru) dat drie kilometer verderop ligt. Beide dorpen kijken uit op de kleine, maar prachtige bergketen Les Dentelles de Montmirail. De wijngaarden vleien vanuit de vlakte tegen de hellingen van de Dentelles aan. De belangrijkste druif is er zonder meer de Grenache Noir, aangevuld met Syrah en/of Mourvèdre. De wijnen van Vacqueyras zijn doorgaans wat jonger van karakter dan die uit Gigondas, die wat meer bewaarpotentieel hebben. Maar in fruitigheid zijn de Vacqueyras fantastisch.


Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling